A dollár erősödésben reménykedik a pénzügyi világ

Vágólapra másolva!
Üdvözölték az Európai Unió közös pénzét sajátként használó EU-tagországok az amerikai kormány törekvéseit a dollár árfolyamának javítására, egyúttal jelezték azt is, hogy szerencsésnek tartanák, ha az árfolyammozgások segítenének csökkenteni Kína kimagasló folyómérlegtöbbletét.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet tizenhárom országának pénzügyminiszterei luxembourgi megbeszélésük után közös nyilatkozatot adtak ki a hét legfejlettebb gazdaságú ország jövő heti washingtoni találkozója előtt, és ebben leszögezték, hogy továbbra is szorosan figyelik az árfolyamok alakulását.

Felhívták a figyelmet annak szükségességére is, hogy a piacok figyeljenek oda az egyoldalú mozgásokra. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse megemlítette, hogy a nyár végi piaci zavarokat a bizottság kénytelen figyelembe venni készülő őszi gazdasági előrejelzésében.

A találkozó előtt és alatt adott nyilatkozatokban több miniszter azt a véleményét hangoztatta, hogy az erős euró az uniós gazdaság egészségességét és erejét jelzi. Mások viszont arra mutattak rá, hogy az uniós exportot és importot nehezítheti a túl magas árfolyam.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke azt is bejelentette, hogy az unió küldöttséget meneszt Kínába az árfolyamproblémák megvitatására. Pekinget burkoltan az a vád éri, hogy kereskedelmi forgalmának növelése érdekében mesterségesen tartja alacsonyan a jüan árfolyamát.

Almunia Luxemburgban üdvözölte, hogy az EU több országa már idén várhatóan többletes államháztartást fog felmutatni. Hollandia mellett a bruttó összjövedelemhez képest 0,1 százalékos hiányra törekvő Németországot, illetve a "szintén jó mutatókat hozó" Finnországot és Spanyolországot említette. Junckerral együtt burkoltan bírálták viszont Franciaországot és Olaszországot, amelyek a korábban tervezettnél nagyobb hiány elé néznek idén vagy jövőre.