A büdzsébe is beleszólhat a hitelválság

Vágólapra másolva!
A hitelpiacok szűkössége arra fogja kényszeríteni a kormányokat világszerte, hogy alapvető változásokat eszközöljenek költségvetésük megtervezésekor - figyelmeztetett Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hamarosan távozó vezérigazgatója. Rato szerint a hitelválság még nem ért véget, és globálisan visszafoghatja a gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

"A döntéshozóknak nem lenne szabad azt gondolniuk, hogy a problémák a bankárok asztalán maradnak" - idézte Rato szavait a Financial Times. "A gondok a reálgazdaságban is jelentkezni fognak, és költségvetési szinten is érzékelhetőek lesznek" - mondta.

A vezető a lapnak adott nyilatkozatában osztotta a dollár árfolyamának gyengélkedése miatti európai aggályokat. Szerinte a dollár alulértékelt, és ismét figyelmeztetett a devizapiacok hirtelen és túlzott mértékű ingadozásának veszélyére. "A hitelválság jóval több, mint vihar a teáscsészében", fogalmazott Rato. Bár a krízis talán már nem tombol olyan erővel, mint korábban, de még több hónapba is telhet, amíg a likviditás, a hitelek elérhetősége és a rizikók mértéke visszatér egy sokkal normálisabb szintre, tette hozzá.

Rato szerint a hitelválságnak a gazdasági növekedésre is lesz hatása, és arra fogja kényszeríteni a pénzügyminisztereket, hogy költségvetési feltevéseiket módosítsák. Akkor is, ha közülük számosan vonakodnak ezt elfogadni - tette hozzá.

A hitelválság hatásai sokkal gyorsabban jelentkeznek az Egyesült Államokban, bizonyos mértékig Európában és Japánban, mint a világ többi részén - mondja az IMF vezérigazgatója. "Az USA gazdasága le fog lassulni" - mondja. "Az európai növekedés is kevésbé erősnek mutatkozik most, mint korábban, és nagyjából ugyanez a helyzet Japánnal is" - teszi hozzá.

Óva intett viszont attól a feltételezéstől, hogy a fejlődő világ a válság hatásaiban teljesen független lenne az Egyesült Államoktól. "Valamekkora hatást mindenki észlelni fog" - figyelmeztetett. A feltörekvő gazdaságok jelenleg gyorsan növekednek, de hogy mennyire maradhatnak függetlenek a válságtól, az attól is függ, hogy milyen hosszú lesz a lassulás az USA-ban és Európában. Azon feltörekvő országok, amelyek ráadásul magas fizetésimérleg-hiánnyal is küzdenek, sokkal sebezhetőbbek lesznek a hitelekhez való hozzáférés és a hitelek díjai szempontjából, mint a kiegyensúlyozott költségvetésű államok.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói székét a korábbi francia pénzügyminiszter, Dominique Strauss-Kahn fogja átvenni október végén Rodrigo Ratótól.