Nagyot esik az infláció

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozások azt mutatják, hogy szeptemberben meredek csökkenésbe fog az infláció. Ennek nyomán jövő év végére 4 százalék alá mérséklődik az áremelkedés üteme az idén márciusi 9 százalékos csúcs után - ami 86 hónapos rekord volt, azaz 2000 júliusában járt ilyen magasságokban a drágulás üteme. Akkor 9,4 százalékot jegyeztek fel.
Vágólapra másolva!

Az augusztusi 8,3 százalékos - 12 hónapra visszatekintő - áremelkedési ütem után 6,15 és 6,5 százalék közötti prognózisok látnak napvilágot a szeptemberi inflációról, amit a KSH csütörtökön tesz közzé. Vezető londoni befektetési házak és magyarországi, valamint külföldi elemzők is jelentősen lejjebb hozták várakozásaikat az előző hónap adatához képest.

A Reuters legutóbbi előrejelzése szerint szeptemberben 6,15 százalékig süllyed az éves áremelkedés üteme, decemberre pedig 5,85 százalékot mutat az elemzői konszenzus, a 2008 decemberi éves inflációra vonatkozó előrejelzés 3,76 százalékon áll. Az MNB három százalékos középtávú inflációs céljának hitelességét továbbra sem vonja kétségbe a szakértők többsége: a konszenzus a 2009-es átlagos inflációra pont 3,0 százalék.

Múlóban a csomaghatás

A Merrill Lynch befektetési bank azzal számol, hogy a szeptemberi éves fogyasztói inflációs ütem Magyarországon 6-6,5 százalék közötti szintre - várhatóan 6,3 százalékra - "omlik össze" alapvetően a rendkívül erős 12 havi bázishatások miatt - derül ki a bankház elemzéséből, amit a Napi Online ismertet az MTI-re hivatkozva. A költségvetési kiigazítás árhatásai ugyanis kezdenek elülni: tavaly szeptember és idén március között a hatóságiár-intézkedések és az indirekt adóemelési hatások 3-3,5 százalékponttal emelték az éves inflációs ütemeket, ezen belül csak tavaly szeptemberben 2-2,5 százalékkal.

A cég szerint ennek alapján "elkerülhetetlen" a teljes kosárra számolt infláció meredek zuhanása. Az elemzés hozzáteszi ugyanakkor, hogy jelentős bizonytalansági tényező az "élelmiszerár-sokk", amely a következő hónapokban meghatározó eleme lesz az inflációs dinamikának.

A zöldségárak lassítják a csökkenést

A JP Morgan befektetési csoport is a szeptemberi magyarországi infláció meredek csökkenésére számít. A ház 6,2 százalékos éves ütemet valószínűsít, és különösen nagy inflációs csökkenést vár a kosár azon komponenseinek esetében - szolgáltatások, hatósági árak és feldolgozott élelmiszerek -, amelyeket a leginkább érintettek a tavalyi költségvetési intézkedések. A JP Morgan szerint ugyanakkor valószínű, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek erőteljes áremelkedése megakadályozta a vártnál még meredekebb szeptemberi inflációcsökkenést.

A magyarországi infláció zuhanórepülése kilóg a térség emelkedő adatai közül. A regionális drágulást alapvetően az - egyébként Magyarországon is érzékelhető - évtizedek óta nem látott élelmiszerár-sokk mozgatja. A Merrill Lynch szerint a világgazdaság általában is az "utóbbi évtizedek egyik legnagyobb élelmiszerár-sokkját" éli éppen át. A cég szakértői úgy látják, a legnagyobb hatást elszenvedő térségi országok között lesz Románia, ahol már a szeptemberi éves infláció várhatóan 5,6 százalék lesz az előző havi 5 százalék és a két hónappal ezelőtti 4 százalék után, és a következő három hónapban 6 százalék fölé emelkednek a 12 havi ütemek.

Kamatvágás jöhet októberben is

A maginfláció azonban markánsan lassulni fog, ami indokolhat egy újabb, negyed százalékpontos kamatcsökkentést az MNB monetáris tanácsának október 29-ei ülésén - véli a JP Morgan. Jelenleg azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2008 márciusáig 6,50 százalékra csökken, és a jövő év végéig ezen a szinten marad. A Merrill Lynch ház az év végére 7,25 százalékig, 2008 végére 6,25 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot valószínűsít. A Reuters előrejelzése idén decemberre 7,10, jövő végére pedig 6,20 százalékos kamatszintet mutat.