Takarékos világításra kapcsol a GE

Vágólapra másolva!
Az amerikai General Electric (GE) több észak-amerikai villanykörtegyártó üzemét bezárja, ezáltal mintegy 1400 állás szűnik meg a társaságban. A hagyományos villanykörték iránti kereslet az elmúlt 5 évben meredeken csökkent.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban és Mexikóban működő gyárak bezárására azért kerül sor, mert a GE jelentősen csökkenti a hagyományos, ma már nem elég hatékony izzók előállítását, a kevésbé energiaigényes új világítótestek javára. A GE szerint a leépítés azért is indokolt, mert a jelenlegi termelési berendezkedés a jelen körülmények között már nem megfelelő.

A most bejelentett lépéssel a GE a teljes izzógyártó-kapacitását bezárja Rio de Janeiróban, ami körülbelül 900 állást érint. További több mint 400 főt az USA-ban működő üzemekből küldenek el. Korábban a GE mintegy 3000 dolgozójától vált meg világszerte.

A GE azt mondja, a hagyományos villanykörték iránti kereslet az elmúlt 5 évben meredeken csökkent, miközben a jóval környezetbarátabb és hatékonyabb modellek fogyasztói és kereskedői támogatottsága nőtt. Egyes politikusok - különösen Kaliforniában - egyenesen a hagyományos körték forgalomból való teljes kivonását szeretnék elérni.

"Számunkra nincs értelme tovább gyártani a nem kellően hatékony modelleket" - idézi Jim Campbellt, a GE elnök-vezérigazgatóját a BBC. "Növeljük az új fényforrások fejlesztésére és előállítására fordított figyelmet. Ez az iparág jelentős változásokat él át napjainkban, és szeretnénk továbbra is vezető szerepet betölteni a piacon" - tette hozzá a vezető.