Ukrán-orosz tárgyalások a földgázról

Vágólapra másolva!
Ukrajna energiaügyi minisztere szerdán Moszkvába utazott azonnali tárgyalásokra a Gazprom orosz földgázipari monopoltársasággal, miután a Gazprom a szállítások leállításával fenyegetőzött, ha Ukrajna nem egyenlíti ki 1,3 milliárd dollárt kitevő tartozását.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics miniszterelnök a kabinet szerdai ülésén jelentette be, hogy Jurij Bojko energiaügyi miniszter Moszkvába utazik "igen bonyolult tárgyalásokra".

Oroszország ugyan semleges álláspontot foglalt el a vasárnap rendezett ukrán választásokkal kapcsolatban, a Gazprom keddi ultimátuma viszont érzékelteti, hogy a Kreml befolyásolni szeretné az ukrán politikát - írja az AP értékelésében. A Gazprom bejelentése felelevenítette a 2006 végén történteket, amikor is árvita következtében rövid ideig csökkentek az európai földgázszállítások, mivel a Gazprom leállította az ukrajnai szállítását.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, a földgázvitáról folytatandó tárgyalásra szeretné meghívni e hónapban az orosz és az ukrán energetikai cégek képviselőit. Október közepére hívnák össze az úgynevezett földgáz koordinációs csoportot- jelentette be a bizottság szóvivője.