Online erősítene a Szerencsejáték Rt.

Vágólapra másolva!
Míg új offline játék bevezetése nincs napirenden a Szerencsejáték Zrt.-nél, az internet felé nyitna a társaság, bár a kusza szabályozási és érdekviszonyok közepette ez nem tűnik egyszerűnek. A társaság  hosszas hezitálás utáni állami tulajdonban tartását vélhetően elősegítette az is, hogy januártól szja-mentes lesz a TippMix nyereménye, így megnőhet az eddig sem gyenge játékkedv. A költségvetés így stabilan tervezhet az évi ötvenmilliárd forint körüli  költségvetési befizetéssel, nem is szólva az ÁPV Zrt.-nek fizetendő osztalékról.
Vágólapra másolva!

Internetes sportfogadás elindításán gondolkodik a társaság vezetése - mondta , de konkrétumokról leghamarabb a jövő év végén lehet beszélni - közölte [origo]-val Székely Gábor vezérigazgató. Szerinte gyakorlatilag bármilyen internetes alapú játék szóba jöhet, és az sincs kizárva, hogy a magyar nyelven is elérhető nemzetközi internetes sportfogadási oldalalaknak konkurenciát jelentő site-ot is létrehoznak.

Az internetes szerencsejátékok beindítását és működtetését azonban - amellett, hogy erősen függ az internetpenetrációtól és az aktuális adószabályoktól - számottevően befolyásolja az Európai Unió megítélése is. Az unióban egyelőre ellentétes érdekek mentén alakul a gyakorlat, az EU nem tiltja ugyanis a szerencsejáték-társaságok tevékenységének kiterjesztését több országra, de a tagállamok többsége állampolgárai érdekeinek védelmére hivatkozva korlátozza a külföldi cégek megjelenését, aminek valódi oka a szakértők szerint az, hogy az általuk üzemeltetett nemzeti fogadást kívánják megvédeni.

Az Európai Parlament tavaly december közepén hozott állásfoglalása értelmében a belsőpiaci, a szolgáltatások szabad áramlását biztosító korlátozásokat általában meg kell szüntetniük a tagállamoknak a szerencsejáték azonban kivétel ez alól. Az Európai Bizottság mindezzel szemben azt szeretné ha véget vetne hazánk a Szerencsjáték Zrt. monopoliumának ésa többi cég játéka is legális lenne. E bizonytalanságok miatt egyelőre nem is lehet számszerűsíteni az új online szerencsejáték(ok)tól várható bevétel nagyságát.

Felügyeleti engedélye egyiknek sincs

Magyarországon elvileg csak a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével működő játékok minősülnek szabályosnak. Minden, a felügyelet engedélye nélkül szervezett, vagy akár interneten elérhető fogadási játék illegális, tiltott. Felügyeleti engedéllyel pedig a jelenleg - a Magyarországon is - működő három internetes fogadóiroda (Sportingbet, BetandWin, expekt.com) egyike sem bír. A törvény szerint azonban nemcsak ezen cégek, de az ajánlatukat közzétevő távközlési társaságok, valamint a tétek és nyeremények átutalását végző bankok tevékenysége sem legális. Más kérdés, hogy ezeknek az előírásoknak eddig a törvények betartása felett őrködő hatóságoknak nem sikerült érvényt szerezniük, így a külföldről működtetett fogadóoldalak élnek és virulnak.

Az adatok szerint itthon éves szinten mintegy 15 milliárd forint forgalmat visznek el az illegálisnak minősített portálok, s ha az itthoni szabályok szerint fizetnének adót, akkor csak a kapcsolódó szja-kötelezettségből 2,4 milliárd folyna be az államkasszába, amit még a játékadóból származó bevétel is növelne.

Stabil, sőt nőhet is az állami bevétel

Hosszas lebegtetés után végül tartós állami tulajdonban hagyta a lóherés céget a kormány, így a költségvetés stabilan tervezhet az évi ötvenmilliárd forint költségvetési befizetéssel, nem is szólva az ÁPV Zrt.-nek fizetendő osztalékról. Sőt, a jövőben ez jó eséllyel nagyobb is lehet, mivel növelheti a játékkedvet az a változtatás, amelynek nyomán jövőre nagyobb nyerési lehetőség lesz majd a TippMix-en. Az adóváltoztatási tervek között van ugyanis az e játék utáni személyi jövedelemadó eltörlése is. Így kisebb téteken is nagyobb nyereményre lehet számítani. A cég bevételének tíz százalékát teszi ki egyébként a sportfogadás. A központi költségvetés számára tavaly 16,6 milliárd forintot hozott az ebből származó szja-bevétel.

Az állami tulajdonban maradt Szerencsejáték Zrt.-nél egyelőre az üzleti szint megtartása a cél. A cég tavaly 141 milliárd forint feletti árbevételt ért el, szemben a 130 milliárd forintos tervvel. Az idén 138 milliárd forintos bevétellel számolnak - mondta Székely Gábor. Jó eséllyel a bevételek stabilizálást hozza a lottó hétfőn bejelentett áremelése.

Az eredményekben meghatározó volt a számsorsjátékok iránti kereslet ugrásszerű emelkedése. Ebben fő szerepet játszott a rekordösszegű ötöslottó-nyeremény, amelynek hatását tovább erősítette a megnövekedett vásárlóerő. Új játék a közeljövőben biztosan nem indul, a magyar játékosok ugyanis jobban szeretik a már megszokott szerencsejátékokat.

Pénzügyi adatok (2006, milliárd forint)

Bruttó árbevétel

141,0

Játékosoknak kifizetett nettó nyeremény

61,0

Magyarországi piaci részesedés (százalék)

45-50

Költségvetési befizetés

57,5

Szponzoráció

0,8



Forrás: Szerencsejáték Zrt.