Prémiumkategóriában a cseh adósság

Vágólapra másolva!
Minden fontosabb cseh adósságállomány besorolását javította a Standard & Poor's. A hitelminősítő a közfinanszírozási reformban elért haladásra hivatkozva javított.  Az S&P szerint a cseh euróövezeti csatlakozásra  mindezzel együtt sem lehet a jövő évtized eleje előtt számítani.
Vágólapra másolva!

Az eddigi "A mínusz"-ról a már magasan elsőrendű "A" szintre emelte a szuverén hosszú lejáratú cseh devizaadósság kockázati besorolását a Standard & Poor's. Az S&P londoni bejelentése szerint a rövid távú cseh devizakötelezettségek besorolása,szintén egy fokozattal, "A1"-re javul az eddigi "A2"-ről, a helyi valutában vezetett, hosszú lejáratú szuverén adósság besorolása pedig "A"-ról "A plusz"-ra emelkedik. A szabad devizaátutalások és a konvertibilitás kockázati besorolása "A plusz"-ról "AA"-ra javult a Standard & Poor's listáján.

Az S&P előrejelzése szerint jóllehet a GDP-arányos cseh államháztartási hiány idén - a választások előtti költekező költségvetési politika miatt - eléri a 3,9 százalékot, jövőre azonban várhatóan 3,0, 2010-ig pedig 2,5 százalékra csökken, miközben az államadósság aránya 31 százalékon stagnál. A középtávú növekedési kilátások "egészségesek": a cég szerint a cseh gazdaság összkibocsátási értéke 2007-2010 között éves átlagban 5 százalékkal fog növekedni. A hitelminősítő azonban a a felminősítések és deficitcsökkentésben várható haladás ellenére sem számít arra, hogy Csehország 2012 előtt az euróövezet tagja lesz.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings minap Londonban kiadott átfogó éves konvergencia-jelentése szerint Csehország eurócsatlakozása legkorábban 2013-ban elképzelhető, és egyébként is "folyamatosan csúsznak" a kelet-európai EU-tagállamok legtöbbjének lehetséges euróövezeti belépési időpontjai, főleg az infláció miatt.

A magyar adósság csak közepes

A Standard & Poor's a magyar hosszú távú devizaadósságot az új cseh besorolásnál két fokozattal gyengébb szinten, közepes befektetői "BBB plusz" osztályzattal tartja, és legkorábban 2014-re jósolja a magyar euróövezeti csatlakozást.
A cég éppen a múlt héten erősítette meg a magyar adóskockázati besorolásokat. Az ehhez fűzött elemzésében megjegyezte: jóllehet Magyarország "kitartóan halad" a költségvetési konszolidáció felé, a 2010-es választások közeledtével - és mivel a költségvetési konszolidáció tervei a 2008 utáni időszakra "bizonytalanok" - később várhatóan lanyhul a haladási ütem. Az S&P jóslata szerint 2010-ben is még a GDP-érték 3,8 százaléka lesz a magyar államháztartási hiány.

A Goldman Sachs befektetési csoport egy korábbi, a kelet-európai EU-tagállamok euróövezeti kilátásairól kiadott londoni jelentésében szintén azt írta: az euróövezeti jegybank valószínűleg sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az új EU-tagországok esetében, mint az alapító tagok felvétele idején.

Csak Szlovákia

A londoni Fitch Ratings elemzése szerint a térségből egyedül Szlovákiának van valós esélye arra, hogy még ebben az évtizedben - várhatóan 2009-ben - a valutaunió tagja lesz. Továbbra is fennáll azonban az a kockázat, hogy Szlovákia sem tudja teljesíteni az inflációs kritériumot, különösen akkor, ha az uniós hatóságok "keményen" értelmezik a dezinflációs teljesítmény fenntarthatóságát. A vezető európai hitelminősítő elemzése szerint a térség egészének csatlakozási kilátása szempontjából meghatározó lesz, hogy az EU-hatóságok miképp bánnak Szlovákiával. A hitelminősítő úgy tartja azonban, hogy Szlovákia felvétele után - bármikor legyen is az - mindenképpen lesz egy hároméves szünet a következő csatlakozásokig.



A térségbeli országok devizaadós-kockázati besorolásai

S&PFitch RatingsMoody's
Bulgária BBB plusz BBBBaa3
CsehországAAA1
ÉsztországAAA1
Horvátország BBB mínuszBBB mínuszBaa3
Lengyelország A mínuszA mínuszA2
LettországBBB pluszA mínuszA2

Litvánia

AAA2
MagyarországBBB pluszBBB pluszA2
OroszországBBB pluszBBB pluszBaa2
RomániaBBB mínuszBBBBaa3
SzlovákiaAAA1
SzlovéniaAA AAAa2
Ukrajna BB mínuszBB mínuszB1