A gázfegyverrel fenyegeti a Gazprom Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Az UkrGaz-Energo Zrt megerősítette, hogy a svájci RoszUkrEnergo rt-vel szemben tartozási vannak a leszállított gáz ellenértékének kifizetését tekintve. A Gazprom 1,3 milliárd dolláros követelésről beszél.
Vágólapra másolva!

Vitalij Kiszil, az UkrGaz-Energo sajtótitkára kedden elmondta az Interfax hírügynökségnek: e tartozások abból adódnak, hogy a Naftogaz Ukraini késedelmesen fizet azért a gázért, amelyet továbbad a fűtést biztosító cégeknek és költségvetési szerveknek. Kiszil hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek a tartozás rendezése érdekében, többek között banki hiteleket is igénybe vesznek, és reménykednek abban, hogy konstruktív álláspontra helyezkedik legnagyobb adósuk, a Naftogaz Ukraini is.

Mindezt azzal kapcsolatban mondta el a szóvivő, hogy a Gazprom kedden kilátásba helyezte az Ukrajnának szállított gáz mennyiségének csökkentését, amennyiben a tartozást nem törlesztik október végéig. A Gazprom szóvivője hangsúlyozta, hogy az adósság rendezésének kérdését már sokszor felvetették, de az ukrán fél részéről semmiféle ígéretesnek tekinthető lépés nem történt a kérdésben.

A Gazprom az ukrán tartozást 1,3 milliárd dollárban jelölte meg, és kedden tájékoztatta európai partnereit a Kijevnek szállított gázzal kapcsolatban felmerült problémákról.

A Gazprom 2006. január 1. óta különféle társult struktúrákon keresztül teljes egészében ellenőrzése alatt tartja az Ukrajnába irányuló földgáz-szállításokat. Gazprom-Export elnevezésű leányvállalata megvásárolja a Türkmenisztánban, Üzbegisztánban és Kazahsztánban kitermelt gázt, majd eladja azt az 50 százalékban ugyancsak a Gazprom tulajdonában lévő svájci RosUkrEnergo rt-nek. A RosUkrEnergo szállítja a közép-ázsiai gázt az orosz-ukrán határig, s ott eladja az UkrGaz-Energo Zrt-nek. Ez a társaság adja aztán tovább a földgázt az ukrajnai végfelhasználóknak, illetve egy részét a Naftogaz Ukraini Nemzeti Rt-nek, amely a fűtést biztosító költségvetési szerveket és gazdasági társaságokat látja el vele.

A Naftogaz Ukraini elnöke, Jevgenyij Bakulin augusztusban elismerte, hogy adósságot halmozott fel az UkrGazEnergóval szemben, amely viszont a RosUkrEnergónak tartozik. Bakulin akkor hangsúlyozta, hogy a holding mindent elkövet, hogy rendezze adósságát még az új fűtési szezon kezdete előtt.

A RosUkrEnergo tavaly októberben vállalt kötelezettséget arra, hogy idén Ukrajnának legkevesebb 55 milliárd köbméter gázt szállít, ezer köbméterenként 130 dolláros áron. Ukrajna évente mintegy 75-76 milliárd köbméter földgázt használ fel, saját kitermelése mintegy 21 milliárd köbméter.

A napokban Kijevben valóságos pánikot keltett, hogy a türkmén elnök bejelentette: az Oroszországgal fennálló, 2009-ig érvényes szerződésben foglalt ezer köbméterenként 100 dolláros földgáz-árat 50 százalékkal meg kívánja emelni. Mivel szinte a teljes türkmenisztáni gázmennyiség az országból kivezető egyetlen gázvezetéken át Oroszországba, s onnan Ukrajnába folyik, az áremelés - amennyiben az orosz partner elfogadja - első sorban Ukrajnát sújtja majd.