Más inflációt vár jövőre a PM és a jegybank

Vágólapra másolva!
Az államháztartási törvény szerint a Pénzügyminisztériumnak augusztus 31-ig kell benyújtani a költségvetési tervet a kormánynak, ám az elmúlt években a belső egyeztetések miatt a benyújtott tervezet egyáltalán nem minősült végleges álláspontnak. Idén sincs ez másképp - ismerte el a Népszabadságnak Veres János.
Vágólapra másolva!

A tervezet valószínűleg a régi makrogazdasági várakozást tartalmazza majd.

A pénzügyi tárca ugyanis a prognózisokat csak akkor vizsgálja felül, ha már ismertek lesznek a második féléves részletes növekedési és az augusztusi inflációs adatok - mondta Veres János. (Előbbit szeptember 7-én, utóbbit 11-én teszi közzé a KSH.) Hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy a felülvizsgálat egyben módosítást is jelent.

Jelenleg a pénzügyi tárca erre az évre 2,2 százalékos, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel számol, az inflációt idén 7, jövőre 3,5 százalékosra becsülik. Az elemzők korábban ennél jóval nagyobb gazdasági ütembővülést vártak, és meglepetésként érte őket a második negyedéves, igencsak kicsiny GDP-növekedés. Most az elemzői várakozások kisebb (2,3 százalékos) idei növekedéssel és nagyobb inflációval számolnak, mint korábban, és eddigi várakozásait - hasonlóan - korrigálta a jegybank is. Az MNB új inflációs jelentése erre az évre csak 2 százalékos növekedést vár az eddigi 2,5 helyett, jövőre pedig 2,7 százalékosat. A jegybank azonban idén már 7,5, jövőre pedig 4,5 százalékos inflációt vár.

A kormány növekedési várakozásai tehát megfelelnek a piaci és a jegybanki prognózisoknak. Azonban a jelenlegi elemzői és jegybanki várakozásoknál jóval kisebb jövő évi átlagos fogyasztóiár-növekedéssel kalkulál a pénzügyi tárca, ami esetleg módosítást indokolhat.