Felügyeleti bírság az Uniqa Biztosítónak

Vágólapra másolva!
Adminisztrációs hiányosságok miatt egymillióra büntette a PSZÁF az Uniqa Biztosítót. A cég illetékes vezetője ezt kimondottan jó eredménynek tartja.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) adatszolgáltatásában tapasztalt hibák, illetve egyéb hiányosságok miatt 1 millió forintra bírságolta az Uniqa Biztosítót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - olvasható a felügyelet honlapján.

Elsőként a kgfb-vel kapcsolatos, jogszabályba foglalt adatszolgáltatási kötelezettségei betartására hívja fel a biztosító figyelmét a határozatban a felügyelet. A biztosító a bónusz-malusz osztályba sorolásról és az átsorolásról nem megfelelően adott adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának, valamint a PSZÁF-nak. A biztosításközvetítők felügyeleti nyilvántartását is pontos adatokkal kell ellátnia a biztosítónak. A kijavítás határideje mindkét esetben november 15.

Ertl Pál, az Uniqa nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja az MTI-nek elmondta, hogy a hasonló, két hónapig tartó alapos felügyeleti vizsgálatok mostanában 2 millió forintos bírsággal zárulnak, így a rájuk kiszabott 1 millió forint az átlagosnál jobb nyilvántartásra, működésre utal.

A feltárt és általuk kisebb súlyúnak minősített hiányosságokat természetesen határidőre kijavítják - tette hozzá Ertl Pál. Megjegyezte még, hogy a szabályok sem felelnek már meg a gyakorlati életnek, mivel felesleges adminisztrációs kötelezettségeket is tartalmaznak.