Kamatot emelt a lengyel jegybank

Vágólapra másolva!
A Lengyel Nemzeti Bank szerdán negyed százalékponttal 4,75 százalékra emelte irányadó kamatát. A lengyel központi bank az áprilisi és a júniusi után ezzel a harmadszor szigorított idén. Előtte a 4,00 százalékos szint rekordalacsony volt.
Vágólapra másolva!

Elsősorban inflációellenes megfontolásból dönthetett így a pénzügypolitikai tanács, nem félve attól, hogy a "nem elsőrendű válság" begyűrűzhet Lengyelországba is, és emiatt esetleg várni kellene a szigorral. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

A lengyel gazdaság, lassuló ütemben, körülbelül 6 százalékkal teljesített többet a második negyedben, mint a tavalyi második negyedévben, közölte az első kormányzati becslést két hete Katarzyna Zajdel-Kurowska pénzügyminiszter-helyettes. Az első negyedévről 7,4 százalékos éves növekedést tart nyilván a lengyel statisztikai hivatal. A pénzügyminiszter-helyettes hozzátette: a második negyedévi lassulás után a mostani és az utolsó negyedévben a GDP-növekedés újabb gyorsulására számítanak éves összehasonlításban. A lengyel gazdaság növekedése jövőre viszont lassúbb lehet a korábban előre jelzett 5,7 százaléknál, és az sem kizárt, hogy végül az idei évre vonatkozó becslést is lefelé kell majd módosítani, mondta a lengyel pénzügyminiszter-helyettes augusztus elején.

Az idei évre a gazdasági növekedésre egyelőre 6,5 százalékos kormányzati előrejelzés van érvényben, elemzők 6,3 százalékot valószínűsítenek. Lengyel közgazdászok évi átlagban 4-5 százalékos növekedést tartanak általában inflációmentesen fenntarthatónak. A lengyel központi bank 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt céloz meg, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel.

Az inflációs becslés emelését is fontolgatják, mivel a béremelkedés továbbra is rendkívül gyors: az átlagbér júliusban 9,3 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, csakúgy, mint júniusban. Közben a múlt hónapban a foglalkoztatottak száma 4,7 százalékkal volt több, mint egy évvel azelőtt. Tavaly júliusban 5,6 százalékos volt a tizenkét havi béremelkedés. A másik inflációs tényező: júliusban 9 milliárd zlotyi kölcsönt (611,3 milliárd forint) vettek föl a lengyel lakosok, ez 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb ütemű növekedés hét év óta. Lengyelországban jelenleg egy főre 1600 euró hitel jut, de ez a nagy növekedés ellenére is még jócskán elmarad az EU-átlagtól, és alacsonyabb, mint Csehországban (2100 euró) és Magyarországon (2000 euró).

Ezek a fejlemények érlelték meg az újabb központi kamatemelést, ami viszont valószínűsíti, hogy jogosak a gazdasági növekedés későbbi lassulására szóló előrejelzések. Elemzők általában úgy vélik, hogy a nagyon szegényes szintről indult fogyasztásnövekedés miatt a komolyabb inflációs következmények csak lassan jelentkeznek majd, de azt kevesen merik biztosra venni, hogy a Lengyel Nemzeti Bank türelmes lesz mostantól legalább ez év végéig.

E héten a magyar és a szlovák nemzeti bank változatlanul hagyta alapkamatait a hóvégi kamatértekezletein, a cseh kamatdöntés csütörtökön várható, az elemzők többsége negyedpontos emelésre számít.