Ecostat: 7,5 százalékos infláció az év végére

Vágólapra másolva!
A gazdaság növekedési üteme az idén a kormányprogramban szereplő érték körül alakulhat. A negyedik negyedévre várt élénküléssel a GDP 2,1 százalék körül bővülhet, az éves infláció 7,5 százalék lehet - áll az Ecostat augusztusi előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedést az export mellett a beruházások élénkülése biztosítja a kutatóintézet szerint. A gazdaság stabilizációja folytatódik, az egyensúlyi irányszámok teljesülnek - áll az összefoglalóban. Megítélésük szerint a fogyasztói áremelkedés mértéke nem veszélyezteti a középtávú inflációs cél teljesítését.

Az Ecostat azzal számol, hogy a lakossági fogyasztás kissé visszaesik, a foglalkoztatottság alig nő, a munkanélküliség 7,5 százalék körüli lesz 2007-ben. A GDP második negyedévi gyengébb bővülésének okai közé sorolják az ipari termelés ütemének és exportjának mérséklődését, az építőipar teljesítményének stagnálását, a mezőgazdasági hozamok irreálisan alacsony szintjét, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás gyenge teljesítményét, illetve azt, hogy erőteljesen visszaszorult a közszféra szolgáltatásainak volumene: az egészségügyi és oktatási reformok beindultak, megtakarításaik mérsékelték a hozzáadott értéket.

A GDP felhasználási adatai alátámasztják a GDP növekedési ütemének mérséklődését - állapítják meg. A reálkeresetek jelentős csökkenése mérsékelte a fogyasztást, ami a kiskereskedelmi forgalom visszaesésében is tükröződik. A kormányzati kiadások lefaragása, a nagyobb állami beruházások halasztása szintén mérsékelte a belső keresletet. Az export magas importtartalma miatt a nettó kivitel korlátozottan járult hozzá a hazai teljesítmények növeléséhez - fogalmaznak.

Az államháztartás egyensúlyának javítása, a működőképesség biztosítása érdekében hozott kiigazító intézkedések - szemben a növekedési mutatókkal - kedvező eredményt hoztak - összegzik a kutatók. Az államháztartás múlt évi 9,2 százalékos hiánya az idén várhatóan 6,4 százalékra mérséklődik.

Az infláció mértéke 2007-ben az Ecostat korábbi előrejelzéseivel megegyező, időbeli lefutása ingadozó, főként a kormányzati adó- és hatósági árintézkedések miatt. Nyár végétől az áremelkedés ütemének mérséklődésére számítanak. Hozzáteszik, hogy a dezinfláció ütemét lassíthatja az olajár emelkedése, illetve az élelmiszerek drágulása, amelynek hatását a jövő hónaptól érzékelni lehet.

Az Ecostat előző jelentésével megegyezően decemberre 5,5 százalékos éves inflációt, átlagosan 7,5 százalékos drágulást prognosztizál. A most elmaradt kamatvágás ellenére az intézet elérhetőnek tartja a 7 százalékos jegybanki alapkamatot.

A gazdaság fejlődését továbbra is az export határozza meg, a növekedési esélyeket a lakossági fogyasztás és a felhasználás csökkenése mérsékli. Az Ecostat nem ért egyet azokkal a elemzői véleményekkel, amelyek azt sugallják, hogy a magyar gazdaság nem tud lendületet venni az EU gazdaságának fejlődésén.

Az exportértékesítés ugyanis szoros korrelációban együtt bővül a Magyarország számára meghatározó piacok kivitelével, ez a tényező önmagában nem képes teljes körűen kompenzálni a hazai keresletcsökkenés negatív hatását. Előrejelzésük szerint a külforgalom dinamizmusa alig marad el a tavalyitól, az export-import közötti rés 3 százalék körüli lesz, a külkereskedelmi hiány erőteljesen csökken, éves szinten nem haladja majd meg az egymilliárd eurót.

A feldolgozóipari export továbbra is élénk lesz, a belföldi értékesítés elmarad a tavalyitól, összességében az ágazat 7,5-8 százalékkal növelheti termelését. A növekedés üteme a második félévben némileg elmarad a tavalyitól. Éves szinten az építőipari termelés stagnálásával számolnak.

A mezőgazdaság ez évi kibocsátása még nem becsülhető számszerűen - jegyzik meg. A termelés volumene jelentősen elmarad a tavalyitól, a gabonaárak megkétszereződtek, hatásuk fokozatosan begyűrűzik az élelmiszeripari termékek széles körébe. A lakossági fogyasztás a költségvetésben előirányzott, mintegy 0,6 százalékkal csökkenhet. A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme fokozatosan mérséklődik, a második félévben a volumen visszaesésével is számolni kell. A szolgáltató szektor legtöbb ágazatát a teljesítmények visszaesése és az árak mérsékelt növekedése jellemzi az év egészében - olvasható az Ecostat prognózisában.