Vágólapra másolva!
Nem született megegyezés a BKV vezetése és a szakszervezetek között a pénteki bértárgyaláson; a tárgyalások hétfőn folytatódnak - közölte a BKV Zrt., illetve a sztrájkbizottság.
Vágólapra másolva!

A pénteki egyeztetésen csak abban sikerült megegyeznie a feleknek a BKV közleménye szerint, hogy a bizottságok részleteiben kidolgozzák az eddigi bértárgyalások során felmerült konkrét gazdasági és pénzügyi kérdéseket és a lehetséges megoldásokat.

A menedzsmentnek nem célja a már meglévő szociális juttatások rendszerének megbontása sem. Sőt, inkább abban kéri a szakszervezetek együttműködését, hogy közösen olyan forrásokat keressenek, amelyekből lehetőség nyílhat a nem bérjellegű juttatások esetleges emelésére - olvasható a közleményben.

Továbbra sincs közeledés az idei béremelés ügyében - mondta Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke. A munkáltató nem hajlandó teljesíteni a tizenötezer forinton felüli 6 százalékos, január 1-re visszamenőlegesen fizetendő béremelési igényüket. Legfeljebb csak arra hajlandó, hogy valamilyen egyszeri szociális juttatást vagy jutalmat fizessen, ez pedig a szakszervezeteknek teljesen elfogadhatatlan - tette hozzá.

A még elégséges szolgáltatással kapcsolatban elmondta, hogy szerintük az utazóközönséget sem szolgálná, ha például a sztrájk ideje alatt a szokásos metró- és villamosszerelvények, valamint buszok fele közlekedne. A nagy tumultus miatt ez igen balesetveszélyes lenne. Ezért a szakszervezetek szerint csak az fogadható el, hogy a sztrájk ideje alatt egyáltalán ne közlekedjenek a BKV-járatok, és erről idejében előre tájékoztassák az utazóközönséget.

Regőczi Miklós, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t úgy tájékoztatta: ha esetleg sztrájk lenne szeptember 4-én, akkor a BKV menedzsmentje ragaszkodik ahhoz, hogy a budapestiek a vállalat szolgáltatásait legalább 80 százalékos mértékben használhassák. Földényi ugyanakkor elmondta, hogy az érdekképviseletek folytatják a szeptember 4-i sztrájk előkészítését, a szakszervezeti tagoktól kért vélemények alapján a támogatottság csaknem teljes.

A sztrájkbizottság elnöke arra is kitért, hogy a szakszervezetek kifogásolják, a pénteki tárgyaláson nem a társaság vezérigazgatója képviselte a munkáltatót. Felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a munkáltató továbbra is alacsonyabb képviseleti szintet biztosít, akkor ezt teszik a szakszervezetek is - tette hozzá.