Havonta hatmillióval több indiai mobilos

Vágólapra másolva!
Bár a Nokai csak 2010 környékére várta, India átvette a második helyezést az Egyesült Államoktól a finn mobilóriás legnagyobb piacai között. A legtöbb telefont továbbra is Kínában értékesítik.
Vágólapra másolva!

Míg a növekvő bérek miatt a mobiltelefonok iránti kereslet stabilan és jelentősen bővül, a telefonálás alacsony tarifái szintén vonzóak, olyannyira, hogy Indiában havonta, mintegy hatmillió fővel növekszik a mobilosok társasága.

A Nokia figyelme az elmúlt években terelődött az olyan gyorsan növekvő, feltörekvő piacokra mint India, amely idén júliusban már 118 millió mobilhasználó hazája volt. A több mint egymilliárd főt számláló Indiában majd minden második mobiltelefon Nokia márkájú - írja a BBC. A cég legutóbbi hivatalos adatai szerint az indiai piac 2006-ban körülbelül 2,7 milliárd eurós nettó forgalma már szinte beérte az Egyesült Államok 2,8 milliárd eurós értékesítési számát.

A cég számára napjainkra India nemcsak mint felvevő piac kulcsfontosságú, hanem mint befektetési lehetőség is. Míg 2004-ben még csupán 450 alkalmazottat foglalkoztatott az óriási ázsiai országban, ma már 9000 munkavállalója van csak Indiában. Másfél éve működő gyárában pedig 60 millió telefont gyártottak eddig, amelynek "csak" a fele megy belföldi piacra, a másik felét közel 60 országba exportálják.