Guar-gumi: két céget büntettek egymillióra

Vágólapra másolva!
A néhány hete kirobban guargumi-ügy kapcsán Somogyban csaknem száz céget ellenőriztek, közülük kettőt egyenként egy-egy millió forintra büntetett meg az élelmiszer-biztonsági hatóság - közölte pénteken, a vizsgálat lezárásakor Lövey László megyei főállatorvos.
Vágólapra másolva!

Ellentétben a többséggel, a megbírságolt két cég nem jelentette, hogy szennyezett guar-gumit tartalmazó terméket tárolnak, továbbá nem működtek együtt a hatósággal, hátráltatták az ellenőrök munkáját - mondta a szakember, aki folyamatban lévő ügyre való hivatkozással nem nevezte meg az érintett cégeket.

Egy nagykereskedelmi raktárban foglalták le a be nem jelentett több mint egytonnányi szennyezett terméket. Ezekből már bizonyosan nem kerül semmi a boltok polcaira - mondta, hangsúlyozva: a vizsgálat eredményeként általánosságban is ki lehet jelenteni, hogy "aggály nélkül vásárolhatók" a somogyi üzletekben található termékek.

A főállatorvos tájékoztatása szerint a guar-gumi kapcsán szóba jöhető és ezért ellenőrzött cégek felénél semmilyen szennyezett anyagot nem találtak. A többi cég - a már említett kettő kivételével - elkülönítette a guar-gumit tartalmazó termékeket, és a felhívásnak megfelelően értesítette a hatóságot.