A tömési tilalom sem tesz be a libamájnak

Vágólapra másolva!
A világban egyre több helyen tiltják a liba- és kacsatömést, azonban a libamáj népszerűségén ez nem nagyon látszik. Magyarországon a tömés kíméletes módját írják elő, a termelőknek azonban inkább a takarmányárak és az önköltségek emelkedése okoz nehézséget - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Megtiltotta XVI. Benedek pápa a libák és kacsák erőszakos tömését, Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger szintén a tömést tiltó törvényt írt alá. Az állatvédők a tömést a szárnyasok életét fenyegető veszélyre hivatkozva ellenzik, a libamáj fogyasztását elvetik, mivel ezen ínyencfalatok szerintük állatkínzás árán kerülnek a tányérokra. Az állatvédő csoportok hazánkban is tiltakoznak a tömés ellen, és követelik a kormánytól, hogy tiltsa be az eljárást - eddig azonban sikertelen maradt minden próbálkozásuk. A Bloomberg felméréséből ugyanakkor az derül ki, hogy a libamáj szállítóira nincsenek hatással a világszerte megszülető állatvédelmi intézkedések.

A forgalmazók javára billenti a mérleget, hogy Franciaországban - ahol a libamájat vásárló háztartások aránya 2003-2006 között 39 százalékról 42 százalékra bővült - a kormány 2006 januárjában védett kulturális örökségnek nyilvánította ezt az ételt. Ezzel ugyanolyan védettséget nyújtott neki az állatjogi törvényekkel szemben, mint Spanyolország a bikaviadalnak. Franciaország szerepe azért is jelentős, mert a világ libamájtermelésének háromnegyedét itt állítják elő. Tavaly az éves termelést a 2000. évi szintről 25 százalékkal, 19 552 tonnára növelte, kivitelét pedig ezen időszak alatt megduplázta. Franciaországon kívül a libamáj főként Spanyolországban és Japánban kelendő.

Magyarországon 2000-2500 család foglalkozik májlibatartással - mondta el a Napi Gazdaságnak Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Az EU állatjóléti előírásai között szerepel a szárnyasok tömésére vonatkozó szabályozás, ez a tömés - ami nálunk is bevett gyakorlat - kíméletes végrehajtását írja elő. Az unión belül Franciaország mellett Magyarország a legnagyobb libamáj-előállító: évente 3,5 millió májliba kerül a vágóhidakra. A takarmányárak növekedése az önköltségek emelkedése miatt a libatenyésztőket is érzékenyen érinti. A májliba termelői ára - teljes testre vonatkozóan, májjal együtt - kilogrammonként 470-480 forint között alakul; a fogyasztók azonban egy kilogramm harmadosztályú libamájhoz öt-hatezer forintért juthatnak hozzá, így érthető, hogy a hazai fogyasztás nem számottevő.