Ferihegy: csütörtökön folytatódik az egyeztetés

Vágólapra másolva!
A szakszervezetek és a Budapest Airport (BA) képviselői csütörtökön a reggeli órákban tartanak konzultációt.
Vágólapra másolva!

A munkáltató most feltételhez kötötte a megbeszélést - közölte Pető Alfréd, a sztrájkbizottság elnöke, a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) vezetője. Minden, a repülőtéren működő szakszervezetnek javaslatot kellett tennie a reptéri dolgozók minimális bérének rendezésére.

A javaslattétel egy korábbi megállapodás eredménye - fogalmazott ezzel kapcsolatban Szollár Domokos, a BA szóvivője. Két hete arról állapodtak meg a szakszervezetek képviselőivel, hogy a bérkülönbségek csökkentése érdekében meghatároznak egy minimális bért, amire az érdekképviseletek tesznek javaslatot - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető beszámolt arról, hogy az egyes munkaköröket illetően ők már elküldték a minimális bérre vonatkozó javaslataikat a munkáltatónak. Pető korábbi nyilatkozata szerint a BA-nal egyes munkakörökben jelentős bérfeszültség alakult ki, ami annak a következménye, hogy a minimális bértáblát 2003 óta nem módosították, miközben azóta kétszer is több mint 10 százalékos bérfejlesztésre került sor a cégnél. Így az ugyanazon munkakörben foglalkoztatottak bére között jelentős különbségek alakultak ki.

A szakszervezetek augusztus elején már tartottak sztrájkot a repülőtéren, akkor a több mint 80 induló és érkező járat többsége jelentős késéssel közlekedett és egy járatot törölni kellett. A munkabeszüntetést megelőzően a BA 6,2 százalékos bérfejlesztésre tett javaslatot, de jelezte, hogy sztrájk esetén visszatér korábbi, 5,5 százalékos ajánlatához.