Árkartell miatt perelik az olaj-óriásokat

Vágólapra másolva!
Kaliforniai benzinkút-tulajdonosok csoportja kerestet nyújtott be az Egyesült Államok San Franciscó-i kerületi szövetségi bíróságához, azzal vádolva három olajipari óriásvállalatot, hogy mesterségesen magas szinten rögzítették a benzin árát az Egyesült Államokban 1998 és 2001 között.
Vágólapra másolva!

A beadvány azt állítja, hogy a Texaco, a szaúd-arábiai állami tulajdonban levő Saudi Aramco, illetve a Royal Dutch Shell mesterségesen magas benzinárban állapodtak meg, amelyet mintegy 23 ezer Texaco- és Shell-kúton alkalmaztak. A felperesek szerint egyes töltőállomások havonta akár több mint 10 ezer dollárt is veszíthettek a verseny sérülése által.

A kaliforniai benzinkúttulajok 2004-ben már benyújtottak egy hasonló keresetet. Azt az ügyet tavaly az USA legfelsőbb bírósága elutasította. A felperes ügyvédje azt mondta, hogy a korábbi ügyet a bíróság azért utasította el, mert csak az nyert bizonyítást, hogy a három társaság az árak rögzítésében állapodott meg. Ezúttal az ügyvéd és társai azt is be akarják bizonyítani, hogy a tisztességtelen versenyről szóló törvényeket is megszegték.

Az ügyvéd szerint a Shell, a Texaco és a Saudi vezetői már 1996-tól havi rendszerességgel találkoztak. Állítása szerint 1997 végén a Shell és a Texaco már készen állt egy szövetség alapítására, de a szaúdiak még nem. Így hát a két előbbi cég 1998 elején megalakította az Equilon nevű céget, amely olajfinomítással és benzin árusításával is foglalkozott az USA 32 államában. A vád ügyvédjének állítása szerint a szaúd-arábiaiak 1998-ban, az év közepe felé csatlakoztak a másik kettőhöz, és megalapították a Motiva nevű céget, finomítói és 27 észak-amerikai államot lefedő üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenységre.

A Reuters idézi a Shell képviselőjét, aki szerint a szövetségi kereskedelmi bizottság (Federal Trade Commission) és számos állami ügyvéd "alaposan és figyelmesen vizsgálta az érintett cégek tevékenységét, és az USA legfelsőbb bírósága idén megerősítette azt a döntést, hogy sem a Shell, sem közös vállalkozásai nem sértették meg a trösztellenes törvényeket".