Mélyponton az OECD-tagok növekedése

Vágólapra másolva!
A fejlett ipari országok (OECD-tagországok) gazdasági növekedése ez év második negyedében két év óta a leglassúbb volt - közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az OECD 30 tagországának összesített bruttó hazai terméke április és június között 2,5 százalékkal haladta meg a 2006 második negyedévi szintet. Az első negyedben 2,6 százalékos volt a növekedési ütem. 2005 második negyedévében mértek a mostaninál lassúbb ütemet 2,4 százalékkal.

A globális világgazdasági konjunktúra lehűlésére és arra következtetnek ennek alapján a szakértők, hogy mérséklődni fog az inflációs nyomás, ami a hitelkamatok további emelését valószínűtlenné teszi.

A hét vezető ipari ország közül Nagy-Britannia GDP-je a leggyorsabb ütemben, 3,0 százalékkal bővült, Franciaországé 1,3 százalékkal.

Az eurózóna országai már második negyedéve erőteljesebben járultak hozzá a globális világgazdasági bővüléshez, mint az Egyesült Államok: hozzájárulásuk 0,7 százalékos volt a 2,5 százalékos éves szintű bővüléshez, szemben az amerikai 0,6 százalékkal.

Az OECD összesített GDP-je 0,6 százalékkal bővült a második negyedben az elsőhöz viszonyítva, amikor is szintén 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedési ütem.