Tovább tart a szópárbaj Ferihegyen

Vágólapra másolva!
A Budapest Airport továbbra is időhúzásra játszik, és többszöri kérésre sem bocsátotta a szakszervezetek rendelkezésére a bérkeret elosztásáról szóló részletes táblázatot - állítja a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ). Ennek hiányában újabb sztrájkot helyeztek kilátásba.
Vágólapra másolva!

Az RFDFSZ úgy látja: a Budapest Airport titkolódzásának oka van, a repülőtéren meglévő indokolatlan bérkülönbségeket próbálják leplezni.

Jelenleg ugyanis azonos posztokon dolgozók bére között akár 140-200 százalékos különbség is előfordulhat, amely annak is a következménye, hogy a BA Zrt. az elmúlt három évben változatlanul hagyta a minimálbéreket. A repülőtér tulajdonosa emellett adatvédelmi okokra hivatkozva a menedzsment béréről sem hajlandó információt kiadni, ami jogilag nem védhető álláspont - olvasható az érdekképviseleti szervezet [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Az RFDFSZ a többi szakszervezettel együtt továbbra is ragaszkodik az adatok megismeréséhez, hogy kinek mennyi jut az évi többmilliárdos bérkeretből. Amennyiben ez nem történik meg, úgy nincs értelme a további tárgyalásoknak, és az RFDFSZ újabb munkabeszüntetésre kényszerül - fogalmaz a szervezet.

A Budapest Airport máshogy látja

Ezzel szemben Szollár Domokos, a BA szóvivője az MTI-nek azt mondta: minden olyan adatot átadtak a szakszervezeteknek, amely nem sért adatvédelmi jogokat. Illetve csak adtak volna, mert a BA által legutóbb összeállított kimutatásokat a hatból csak egy szakszervezet vette át - tette hozzá.

Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy minden olyan munkakörnél ismertették a bérek legalacsonyabb, legmagasabb és átlagos mértékét, ahol legalább hárman dolgoznak. A problémát az jelenti, hogy a BA-nál 146 olyan munkakör is van, amelyben csak egyetlen munkavállalót foglalkoztatnak, a béradatokat így nem szolgáltathatják ki, hiszen azok összekapcsolhatók lennének az egyes munkavállalókkal. Hangsúlyozta azt is: a menedzsment bére nem függ össze a béremelési kérdésekkel, mivel a bérfejlesztés csak a kollektív szerződés hatálya alá tartozó munkavállalókra vonatkozik, így a menedzsmentre nem.

A sztrájkfenyegetésre Szollár Domokos annyit mondott: úgy tűnik, a szakszervezet annak alapján dönt a munkabeszüntetésről, hogy "van-e sapka a munkáltató fején". A felek szerdán sem ülnek tárgyalóasztalhoz, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor folytatják az egyeztetéseket.

[origo]/MTI