Számlaárust fogott az APEH a kínai piacon

Vágólapra másolva!
Az APEH Rapid csoportjai szerdán ismét ellenőrzéseket tartottak a Józsefvárosi kínai piacon. Az ellenőrök egyetlen esetben sem kaptak a vásárlásaikról nyugtát. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az 1 millió forintot.
Vágólapra másolva!

Az APEH a havi ellenőrzési tervének részeként rendszeresen ellenőrzéseket végez más piacokhoz hasonlóan a Józsefvárosi piacon is.

A szerda délelőtti akció legfontosabb eredménye, hogy az ellenőröknek már a piac bejáratánál sikerült egy "számlaárust" leleplezniük - írja az adóhatóság az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A férfi olyan üres számlatömböt árusított, amelyben bélyegzővel előre nyomtatottan szerepelt a kibocsátó neve, címe, adószáma. Az ilyen számlatömb felhasználásával (további adatainak tetszőleges kitöltésével) fiktív számlákat lehet kiállítani. A férfi ellen az adóhatóság a rendőrségen feljelentést tesz.

Az akcióban az ellenőrök hét nyugtaadási kötelezettség ellenőrzését is lefolytatták. A próbavásárlások során egyetlen esetben sem kaptak nyugtát. Hasonlóan rossz arányt mutatnak az áruk eredetének igazolását célzó ellenőrzések.

A nyolc árueredet-vizsgálat során a vállalkozók egyetlen esetben sem rendelkeztek az áru eredetének igazolásával. A Rapid csoportok 5 esetben ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését. A vállalkozók a helyszínen egyik esetben sem tudták igazolni a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését, ezért az ügyekben további vizsgálatok szükségesek.

Az APEH Rapid csoportjai két adóellenőrből és egy pénzügyőrből állnak. Gyorsan kell cselekedniük az ellenőrzésekkor, hisz a hír futótűzként terjed a piacon, és az árusok pillanatok alatt bezárnak, elszaladnak. Az adóhatóság az év hátralévő időszakában is folytatja ellenőrzéseit a piacokon.