Regisztrációs adó: meghosszabbított nyitva tartás

Vágólapra másolva!
Hétfőn lehet utoljára benyújtani a regisztrációs adó visszatérítésével kapcsolatos igényeket. A Vám-és Pénzügyőrséghez eddig beérkező 28 ezer kérelemből csupán 710-et utasítottak vissza. Pontos kitöltés esetén nagy eséllyel reménykedhet bárki, aki hétfő éjfélig beküldi kérelmét.
Vágólapra másolva!

A határidő lejárta előtti utolsó napon, augusztus 13-án, a fővámhivatalok meghosszabbított nyitva tartással, 24 óráig tartanak nyitva. Így személyesen is be lehet nyújtani a regisztrációs adó részleges visszatérítésére irányuló kérelmeket, mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-nek.

Akik nem személyesen viszik el a kérelmeket, azoknak hétfőn éjfélig postai úton van lehetőségük a kérelmek benyújtására annál a fővámhivatalnál, amely a regisztrációs adót eredetileg kiszabta. A jogvesztő határidő lejárta után a hatóságok automatikusan visszautasítják a beérkező igényeket.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt csaknem hat hónapban, az augusztus 10-ig összesített, és a hétfőn elkészült legfrissebb adatok szerint 19 500 esetben, kamatokkal együtt 4,62 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP). A végleges adatokkal várhatóan csak a hét közepétől rendelkezik majd a VPOP.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek.

Eddig mintegy 28 ezer beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez. A fővámhivatalok a törvényi feltételek hiánya miatt eddig jogerősen 710 kérelmet utasítottak el, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat.

A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át - mondta a szóvivő.

A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket a törvény hatályba lépésétől számított 180 napon belül lehet előterjeszteni, azaz 2007. augusztus 13-ig. Az ezt követően benyújtott kérelmeket, mint késve előterjesztett beadványokat, a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani.