Elkelt 240 000 tonna intervenciós kukorica

Vágólapra másolva!
Összesen 240 000 tonna, magyarországi intervenciós raktárakban tárolt kukoricára fogadott el vételi ajánlatokat a csütörtökön megtartott brüsszeli intervenciós gabonatenderen a Gabonairányító Bizottság, 190,07-220,10 euró közötti tonnánkénti árakkal.
Vágólapra másolva!

A két héttel ezelőtti licitáláson a Magyarországon tárolt európai uniós intervenciós kukoricakészletből 332 ezer tonna kukoricát értékesítettek - tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.

Július elején 500 ezer, majd később újabb 500 ezer tonna intervenciós kukorica értékesítéséről született döntés, így a mostani értékesítésekkel együtt több mint 1 millió tonnát adtak el. Augusztus elejei állapot szerint mintegy 1 millió tonna kukorica van Magyarországon az intervenciós raktárakban.

Az intervenciós kukoricából vásárolni szándékozóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtaniuk az eljárási rend szerint pályázatukat. A hivatal már meghirdette az ajánlattételi időpontokat - elvileg szerdánként 13 óráig adhatnak be pályázatot az MVH regisztrált ügyfelei, de a kiírásban több hét is kivételként szerepel.

A pályázóknak tonnánként 10 euró ajánlati biztosítékot kell letenniük, amit az MVH számlájára kell átutalni forintban, az Európai Központi Bank által minden hónap első napját megelőző napon közzétett euró/forint árfolyamon számítva. Az uniós testület döntését úgy hozza meg, hogy az árajánlatokat sorrendbe teszi, és meghatározza azt a minimálárat, amelyen még kielégítik a pályázók vételi szándékát. A szóvivő elmondta azt is, hogy a szabályok szerint a vásárlókat a döntést követő három munkanapon belül értesítik, s ezt követően egy hónapjuk van arra, hogy a vásárlás ellenértékét kifizessék, így juthatnak hozzá az áruhoz. A vásárlók kilétéről a hivatal tájékoztatást nem adhat.

Az intervenciós kukoricakészletekből vásárolnának bolgár cégek is. Budapesten tartózkodik Szvetla Bacsvarova bolgár mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki pénteken tárgyalt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vezető tisztségviselőivel.

A magyar agrártárcához még nem érkezett közvetlen megkeresés a bolgár állam részéről, hogy nagyobb mennyiségű gabonát vásárolnának. Néhány hete ugyanakkor Bulgária budapesti nagykövetségének vezetője érdeklődött a gabonavásárlás lehetőségéről a magyar Külügyminisztériumban - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Itt - az államtitkár információi szerint - azt a választ adták, hogy miután a magyar államnak nincsenek gabonakészletei, Bulgária a szabad piacól vásárolhat, amennyiben a kereskedőkkel meg tud egyezni a vételárban.

Korábban az AP hírügynökség Szófiából azt jelentette, hogy Bulgária jelentős mennyiségű, akár egymillió tonna kukorica importját is tervezi, miután a szélsőséges időjárás miatt gyenge az idei gabonatermés. A kieső mennyiség pótlására Bulgária a magyar gabonát is számításba vette.