Szerbia: 90 napos gabonaexport tilalom

Vágólapra másolva!
Szerbia szombattól 90 napra megtiltotta a búza és egyéb gabonafajták, továbbá a szójabab és a napraforgó exportját - jelentette be a szerb mezőgazdasági minisztérium szóvivője. Az intézkedés célja megállítani a hazai élelmiszerárak növekedését és elejét venni annak, hogy veszélybe kerüljön az idei 6,5 százalékos inflációs cél. 
Vágólapra másolva!

Szerbiában a tavaszi vetésű gabona átlaghozama mintegy 30 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A szakértők szerint a kukoricatermés a legjobb esetben is csak 4,5 millió tonna lesz. Ugyanakkor a 2,1 millió tonna búzatermés meghaladja a tavalyit.

Slobodan Milosavljevic szerb mezőgazdasági miniszter már csütörtökön jelezte, hogy esetleg exportkvótát vezetnek be a búzára, a kukoricára, a szójababra és a napraforgóra. A napokban a szerb pékek szövetsége felszólította a tagjait, hogy 30 százalékkal növeljék a kenyér árát. Elemzők szerint egy 20 százalékos kenyérár emelés egyszeri 0,6 százalékpontos inflációnövekedést okoz.

Szerbia az év eleje óta mintegy 220 ezer tonna búzát exportált, aminek közel a felét az elmúlt néhány hónapban. Csak a júniusi kivitel 55 ezer tonna volt, ami 11-szerese az egy évvel korábbinak.