Két erőmű is perli az államot

Vágólapra másolva!
Betelt a pohár a kisebb erőműveknél. A Dunamenti Erőmű után a Tiszai Erőmű befektetője is beperelte a magyar államot. A tavalyi erőműár-rendeletre hivatkozva öszszesen mintegy 12 milliárd forint elmaradt hasznot követelnek.
Vágólapra másolva!

Nem bírják tovább az erőművek az őket ért igazságtalanságokat. A Tiszai Erőművet tulajdonló amerikai AES a washingtoni választott bíróságon pert indított a magyar állam ellen a hatósági erőműár tavaly év végi bevezetése miatt. Ez 5 milliárdos kiesést okoz a számukra. A választott bíróságon az elmaradt haszon összegét szeretnék visszaperelni-írja a Népszabadság.

Az eljárást a privatizációs szerződés alapján a Világbank által létrehozott washingtoni International Centre for Settlement of Investment Disputesnél (ICSID) kezdeményezték. A Tiszai Erőművet többségében gáztüzelésű erőműblokkjai az ország harmadik legnagyobb áramtermelőjévé teszik.

Az AES immáron a második befektető az 1995-96-os nagy energiaprivatizátorok közül, amely az év végén bevezetett hatósági erőműár miatt bírósághoz fordul. Júniusban a Dunamenti Erőmű francia-belga gazdája, az Electrabel-Suez is benyújtott egy keresetet az ICSID-hez, lényegében hasonló tartalommal. Az ország második legnagyobb, szintén gáztüzelésű erőműve hétmilliárd forint veszteség miatt perel.

Bár az erőművek határozott állítása szerint semmiféle egyeztetés nincs közöttük, a két beadvány közötti tartalmi, illetve időbeli egybeesés kísérteties. A többi privatizált erőmű ugyanakkor valóban nem él a lehetőséggel. Egyesek szerint egy egyoldalú lépés esetén az erőművek kategóriákkal nagyobb összegre, akár 300 milliárd forintra is perelhetnék a magyar államot. Ám a tárgyalások kimenetelét még egyik külföldi befektető sem láthatja. Így mostani beadványaikat sem alapozhatták erre-írja a Népszabadság.