A zöldek szerint nincs szükség új atomerőműre

Vágólapra másolva!
A környzetvédők szerint a megújuló energiaforrások hatékony kihasználásával nemcsak új atomerőművek építése kerülhető el, hanem a paksi élettartamának meghosszabbítása is. Követelik, hogy ilyen kérdésben ne az állampolgárok feje fölött szülessen döntés.
Vágólapra másolva!

Tizennégy zöld civil szervezet elfogadhatatlannak tartja az új atomerőmű-létesítési terveket és az elavult paksi létesítmény további üzemeltetését célzó törekvéseket.

Többek között a Greenpeace Magyarország, a Reflex Környezetvédő Egyesület, és a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt állítja: Magyarországnak nincs szüksége atomerőművekre.

"Ezzel szemben az ország alapvető érdeke, hogy az energiafelhasználás csökkentése mellett minél jobban növekedjen az energiahatékonyság, és minél nagyobb teret kapjanak a megújuló erőforrások" - állapítják meg a zöldszervezetek.

Ezért felhívják a döntéshozók figyelmét, hogy a XXI. századi követelményeknek megfelelő energiatermelés nem alapulhat az atomenergián, mert az nem felel meg a fenntarthatóság kritériumainak.

A civil szervezetek elvárják, hogy a kérdés megvitatása során teljes körűen vegyék figyelembe a megújuló energiaforrások elterjedése, valamint az energia-hatékonyság által kínált előnyöket és a nukleáris energia hasznosításával járó kockázatokat.

Emellett a zöldek arra kérik a kormányt, ne hagyja figyelmen kívül azt a sokszor hangoztatott és kellően alátámasztott érvet, miszerint a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítására sincs szükség, az kiváltható az említett források megfelelő hasznosításával.

"Legyenek tekintettel arra, hogy Magyarország érdekeinek - fenntarthatóság, versenyképesség, ellátásbiztonság - egyszerre egyedül a megújuló erőforrások elterjedése és az energia-hatékonyság növelése felel meg" - tartalmazza a tájékoztató.

Arra is kérik a döntéshozókat, hogy adjanak választ arra a kérdésre: miképpen kívánják rendezni a még több százezer évig sugárzó atomhulladék problémáját, amely a mostani és a jövő generációkat egyaránt fenyegeti.

A civilek elvárják, hogy a döntésért felelős politikusok tárják a nyilvánosság elé: milyen garanciákat tudnak nyújtani a tekintetben, hogy a jövőben elkerülhetőek lesznek az állampolgárokat és a környezetet veszélyeztető nukleáris balesetek.

"Felszólítjuk a politikai döntéshozókat, hogy egy ilyen jelentőségű kérdésben ne az állampolgárok feje fölött, látszategyeztetések folytatása mellett hozzanak - bármilyen demokratikus legitimációt nélkülöző - döntést. Követeljük, hogy a magyar kormány a fentiek figyelembe vételével hozzon döntést az energiapolitikáról" - áll 14 környezetvédő egyesület közleményében.