Nem kell a kedvezmény a közszférából távozóknak

Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben indult a közszférából elbocsátottak vállalkozóvá válását segítő pályamódosító hitelprogram. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított 20 milliárd forintos keretből hatezernél több kérelem teljesítésére lenne lehetőség, a kedvezményes hitelt ugyanakkor a jelentős létszámcsökkentés ellenére is mindössze tizenketten vették igénybe eddig.
Vágólapra másolva!

Június elején tette közzé a kormány a megalakulása óta eltelt egyéves időszakról szóló beszámolóját, amelyben külön fejezetet szentelt a közigazgatási reform kérdésének. A rendszer átalakításával összefüggésben a működési költségek csökkentését tűzték ki fő célul. Ennek érdekében szervezeti átalakításokat és létszámleépítést irányoztak elő. A kormányzat szándékai szerint közel 4 százalékkal, azaz 30 ezer fővel csökken a közszférában foglalkoztatottak 820 ezer fős létszáma. A központi költségvetési és társadalombiztosítási szerveknél 5,5 százalékos létszámleépítést valósítanak meg, így 270 ezer főre apad a köztisztviselői állomány az idei évben. Közel félmillió alkalmazott dolgozik az önkormányzatoknál, illetve az általuk fenntartott intézményekben. Számukra nem írhat elő közvetlen létszámcsökkentési kötelezettséget a kormány - olvasható a beszámolóban -, a szabályok megváltoztatásán keresztül azonban az önkormányzati szférában is elérhető, hogy az alkalmazotti állomány 2,7 százalékkal, mintegy 14 400 fővel kevesebb legyen.

Nem csábít az alacsony kamat és a hároméves türelmi idő

A közszférát érintő létszámcsökkentés keretében elbocsátott dolgozóknak tavaly november óta kedvezményes kamatozású hitelt biztosít a költségvetés. A vállalkozóvá válást segítő, államilag támogatott hitelfelvételi lehetőséggel valamennyi, 2008 végéig elküldött munkavállaló élhet. Az úgynevezett pályamódosító hitelt a közszolgálati jogviszony megszűnését követő egy éven belül igényelhetik a közalkalmazottak, a köztisztviselők, a hivatásos tisztek, illetve többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetnél, közalapítványnál vagy közigazgatási szervnél munkaviszonyban álló foglalkoztatottak, feltéve, hogy az elbocsátást megelőzően legalább egy évig - pályakezdők esetén legalább hat hónapig - alkalmazásban álltak.

Az elnyert összeget kizárólag társaságalapításhoz (pénzbeli hozzájárulás teljesítése), tőkeemeléshez, illetve egyéni vállalkozás elindításához szükséges beruházáshoz lehet felhasználni. A legfeljebb 3 millió forintos hitel felvételéhez saját erő igazolására nincs szükség. A hitelösszegre és a járulékaira a Magyar Állam 100 százalékos készfizető kezességet vállal. A pályamódosító hitelt az Magyar Fejlesztési Bank Rt. a programban résztvevő hitelintézetek refinanszírozásával nyújtja. Az ügyfelet a piaci hitelekhez képest kedvezményes, 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb 2,5 százalék éves kamat terheli, amelyet negyedévenként köteles megfizetni. A futamidő maximum 10 év lehet. A törlesztés megkezdésére pedig 3 év türelmi idő kérhető.

Alig van érdeklődés a hitel iránt

Az év elején a hitelfelvételre jogosultak körét kiterjesztették az igazságügyből elbocsátott dolgozókra is, ez sem hozott azonban jelentős változást a kedvezmény igénybevételében. Az MFB Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatása szerint a hitelprogram elindulása óta eltelt nyolc hónap alatt mindössze tizenöt kérelem érkezett a bankhoz. Tizenkét esetben engedélyezték a hitelt, összesen 34 millió forintos összegben. Az érdeklődők többsége ugyanis kihasználja a 3 millió forintos felső határt.

Az engedélyezett hitelek 66 százalékát hívták le július végéig az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy 22,3 millió forintos összeget folyósítottak ténylegesen, amely a rendelkezésre álló 20 milliárd forintos állami keretből mindössze 0,2 százalékos felhasználást jelent.