Moody's: Helyes úton a költségvetés

Vágólapra másolva!
A magyarországi adóemelésekkel és az ártámogatások csökkentésével a költségvetést a helyes mederbe lehetett terelni, ugyanakkor a gazdasági növekedésnek és az exportnak az üteme meglepetésre gyors maradt - áll a Moody's Magyarországról szóló éves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő intézet ezzel együtt hangsúlyozza, hogy az államháztartás eladósodása magas szintű maradt, a költségvetési bevételek 151 százalékát tette ki, csaknem kétszeresét az azonos hitelminősítési kategóriába sorolt országokban mért 81,4 százalékos mértéknek és az adósság sokkal nagyobb, mint a többi kelet-európai országban.

"A kormány szigorító csomagjának eddig nem volt negatív makrogazdasági hatása és az hatékonynak mutatkozik a pénzügyi és a költségvetési egyensúlytalanságok mérséklésére" - olvasható a jelentés szerzőjének, Jonathan Schiffer alelnöknek a megállapítása. Az értékelésről szóló közleményben a Moody's a szigorító csomag eredményével indokolja azt, hogy stabil a kilátása az államkötvények külföldi valutában fennálló tartozásának, vagyis az ezzel összefüggő kockázatok igen alacsonyak.

Magyarország államháztartási hiánya a bruttó hazai termék 9,2 százalékát tette ki 2006-ban és ezzel a legmagasabb volt az Európai Unióban. A kormányzat 2007-re a hiányt a GDP 6,4 százalékára akarja leszorítani. Az elképzelések szerint a hiány 2009-re a GDP 3,2 százalékára csökkenne, ami közel van az euróövezeti tagsághoz szükséges 3 százalékos deficithez. A pénzügyi elemzők többsége szerint ugyanakkor Magyarország várhatóan 2014 előtt nem csatlakozik az euróövezethez - közölte a Reuters saját szakértői értékelését.

A Moody's megállapítja, hogy további kiadás-csökkentéseket kellene foganatosítani, egyben az intézet megjegyzi, hogy a várakozásokkal ellentétben olyan egészségügyi és oktatási reform-intézkedéseket vezettek be, amelyek bizonyos megtakarításokkal jártak. - Korábbi várakozások szerint a kormányzat 2008-ig várt volna az államháztartás kiadási oldalát érintő strukturális reformokkal, ám a kormányzat már több olyan reformintézkedést kezdeményezett, amelyek a kiadási oldal gondjainak megoldását célozzák" - értékelte a Moody's alelnöke. Megjegyezte, hogy további nehéz reformokat szükséges véghezvinni 2008-ban és 2009-ben is a nyugdíjrendszer terén - a nyugdíjkorhatárt, a nyugdíjak indexálását, a rokkantnyugdíjazásokat érintően és a társadalmi juttatásokban.

A Moody's közleménye szerint az ország hitelminősítésének stabil kilátása azon múlik, sikerrel járnak-e a következő években végrehajtandó ambíciózus és politikailag nehéz intézkedések. A közszférát érintő nehezebb strukturális reformok csak 2008-2009-ben következnek. " Ezeknek a kiadáscsökkentő intézkedéseknek a sikerén, vagy kudarcán múlik, hogy a csomag tartós eredményt hoz-e, vagy csak egy-két évre szóló korrekció történik " - idézi Schiffert a Moody's közleményében.