Mérsékelt profitnövekedés a BP-nél

Vágólapra másolva!
Mérsékelten nőtt a BP adózott eredménye az év második negyedében. A társaság adózott eredménye 1,5 százalékkal nőtt 7,38 milliárd dollárra az egy évvel korábbi 7,27 milliárdról, az árbevétel csökkent, 73,2 milliárd dollárról 72,1 milliárdra. A brit kőolajipari csoport ezt a növekedést is többnyire annak köszönheti, hogy eladta egy nagy-britanniai olajfinomítóját.
Vágólapra másolva!

A kitermelés csökkenése, illetve finomítóleállások miatt a brit csoport - a többi kőolajipari céggel ellentétben - nem igazán tudott profitálni a kőolaj drágulásából, a finomítói árrés növekedéséből.

A cég kőolaj- és földgáztermelése átlagosan napi 3,8 millió hordó kőolaj-egyenértéknek felelt meg, ez 5,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 2,8 százalékkal kevesebb, mint az első negyedben. Egész évre napi 3,8-3,9 millió hordós átlagot jósoltak a cégnél.

A finomítói üzletágban 48 százalékkal nőtt az adózott eredmény, miközben a kitermelésben 12 százalékkal visszaesett. A finomítói árrés 12 dollárról 16,7 dollárra emelkedett a negyedben az egy évvel korábbihoz képest.

A társaság az első negyedről korábban 4,36 milliárd dolláros adózott eredményt közölt, 17 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 5,28 milliárdnál, mert éves összehasonlításban olcsóbb volt a kőolaj és a termelés is csökkent, ellenben a költségek nőttek.

A tavalyi év egészében az adózott eredmény 22,3 milliárd dollárra nőtt a magas olajáraknak köszönhetően, ez 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.