Kamatemeléssel hűtené gazdaságát Kína

Vágólapra másolva!
A kínai jegybank pénteken 0,27 százalékponttal 6,84 százalékosra, nyolc év óta a legmagasabbra emelte irányadó egyéves hitelkamatát. A bank az egyéves betéti kamatszintet is 3,06 százalékról 3,33 százalékra vitte fel. A kamatemelésre a jüan azonban nem erősödött, hanem kevéssel még gyengült is.
Vágólapra másolva!

A jegybank így szeretné lehűteni a túlfűtött kínai gazdaságot. Az idei második negyedévben éves szinten 11,9 százalékkal nőtt a kínai GDP, az utóbbi évtized leggyorsabb növekedését jelezve, közölték a kínai statisztikai hivatalban éppen csütörtökön. Az első negyedévben 11,1 százalékos volt az éves növekedés, ugyanannyi, mint a tavalyi egész évi ütem.

A jegybank bő egy év alatt most emelte ötödik, március óta harmadik alkalommal irányadó hitelkamatát, minden esetben elsősorban a gazdaságnövekedési ütem lassításának céljával. Másodsorban az egyre gyorsuló inflációt akarja visszafogni. A drágulás üteme a múlt hónapban már 4,4 százaléknál tartott tizenkét hónapra számolva, közel három éve a leggyorsabb volt. A beruházások is példátlan ütemben nőnek, az olcsó hitelkamatoknak köszönhetően.

Elemzők szerint helyes lépést hajtott végre a kínai jegybank, de a 0,27 pontos kamatemelés messze nem elegendő a kedvezőtlen folyamatok megfordítására, így várható, hogy további kamatemelésekre lesz szükség. A bank az utóbbi időben szinte minden hónapban emelte a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét is.

A pénteki kamatemelés a jüan árfolyamára is igen mérsékelt hatást gyakorolt, az nem nőtt, hanem kevéssel még esett is. A nemzetközi közösség sürgeti a jüan határozott erősítését, mert az olcsó kínai valutának exportnövelő hatása van, miközben a kínai kereskedelmi többlet szinte napról napra növekszik. Ezt is igyekszik mérsékelni a kínai gazdasági kormányzat, az export fékezésétől szintén a gazdasági tempó lassulását várva. E hónap elején megvonták vagy csökkentették az áfa-visszatérítést az áruexport-kategóriák 37 százalékában, főleg az energiaintenzív exportcikkek kivitelét lassítandó. Előzőleg, májusban 5-10 százalékos exportvámot vetettek ki 80-féle acéltermékre, miután áprilisban már e legtöbb acélterméktől megvonták az export esetére addig járó adókedvezményt.