Már pályázható az intervenciós kukorica

Vágólapra másolva!
A rendkívüli időjárás miatt várhatóan bekövetkező takarmányhiányra való tekintettel az unió felszabadította a belpiaci felhasználók számára a rendelkezésre álló intervenciós készleteit már - tájékoztatta Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Jelezte: a magyar állattenyésztők elemi érdeke, hogy a Magyarországon lévő mintegy 1,8 millió tonna uniós intervenciós kukoricakészlet lehetőleg ne kerüljön ki az országból, azt a magyar állattartók használhassák fel. Az intervenciós készletekhez az állattartással foglalkozó gazdálkodók pályázat útján juthatnak hozzá. Ezeket a pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani. A pályázatok beadására hetente van lehetőség.

Jelenleg Magyarországon 600 ezer tonna pályázható takarmánykukorica áll rendelkezésre. Ennek ára tonnánként 140-150 euró között mozog. A pontos pályázati feltételekről az MVH nyújt felvilágosítást az érdeklődőknek.

Ficsor Ádám aláhúzta: a magyar gazdálkodóknak gyorsan meg kell tenniük a szükséges lépéseket, ha őszi takarmányszükségletüket idejében biztosítani kívánják, mivel mind a 27 uniós tagállamban nagy az érdeklődés az intervenciós készletek iránt. Ezért a minisztériumi vezető kérte a terméktanácsokat, hogy saját eszközeikkel segítsék a folyamatot.

A szakállamtitkár utalt arra is, hogy e hét közepén Brüsszelben tárgyalt az uniós intervenciós készletek rendszerszintű felhasználásának esetleges szabályozásáról. Ez elől az uniós illetékesek nem zárkóztak el, ám Ficsor Ádám szerint - az EU-s ügymenetet figyelembe véve - ennek megoldása akár hetekbe is telhet.

Rekordon a búza világpiaci ára

Forrás: [origo]
Rekordszinten a búza ára

Az irányadó - jelenleg novemberi - határidőre rekordra drágult a búza pénteken a párizsi gabonatőzsdén: tonnánként 3,50 euróval 192,50 euróra. Kereskedők szerint a franciaországi aratás első eredményei az átlagtól jelentősen elmaradó hozamokat jeleznek a közelmúlt túl nedves időjárása miatt.

Londonban ugyancsak rekordra drágult az irányadó - novemberi - határidő: tonnánként 1 fonttal 123,50 fontra.

Ukrajnában az idén 27 millió tonnás gabonatermés várható, mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter, Jurij Melnyik pénteken Kijevben. Korábban 27-28 millió tonnát jósoltak a minisztériumban. Tavaly 34,25 millió tonna gabonát takarítottak be Ukrajnában, a 2005-ös, 38 millió tonnás rekord után. Idén eredetileg szintén 38 millió tonnára számítottak, de ebben csalatkozni kellett a súlyos aszály miatt.

Az ukrán gabonaexport-korlátozások október elsejéig maradnak érvényben, utána az idényben, vagyis jövő június végéig, legalább 3 millió tonnás kivitel várható, mondta a miniszter. Ukrajna az előző, júniussal véget ért évadban 9,6 millió tonna gabonát exportált, akkor a kivitel 26 százalékkal csökkent az előző évadban elért rekordhoz képest.