Vágólapra másolva!
Szélerőművekből akár háromszor többet is lehetne telepíteni az engedélyezettnél, az nem veszélyeztetné a magyarországi áramellátás biztonságát - derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról. Az új villamosenergia-törvény januári hatályba lépésével a szélenergia is nagyobb szerepet kap.
Vágólapra másolva!

Különösebb beruházások nélkül 1 000 megawattnyi kapacitásra lehetne felemelni azt az engedélyezési felső korlátot, amelyet a Magyar Energia Hivatal (MEH) évekkel ezelőtt 330 megawattban határozott meg a szélerőművek építésénél. A hatóság érvelése szerint az engedélyezettnél nagyobb teljesítmény esetén ugyanis a villamosenergia-rendszer nem lenne képes tolerálni a változó szélsebességek miatti egyenlőtlen terhelést.

A tanulmányt készítő Power Consult Kft. a hálózat rugalmasságának fokozásához két rendszerirányítási változtatást tart szükségesnek. Fogyasztói befolyásolással, azaz a napon belüli rendszerterhelés "átmenetrendezésével" mintegy 200 megawattal növekedne a szabályozási tartalék. A nappali, csúcsidejű terhelést lehetne enyhíteni azzal, ha a rendszerirányítás a hőtárolós elektromos készülékek, villanybojlerek, villanykályhák bekapcsolását az alacsony terhelésű időszakokra, tipikusan a hajnali mélyvölgyre ütemeznék át.

A másik javaslat lényege, hogy a szélerőműveket nem külön-külön, hanem gázmotoros, illetve egyéb kis teljesítményű erőművekkel együtt kiserőművi csoportokként kezelik. Ez a rendszerirányító számára jobban kezelhető egység.

Az elképzelés szerint úgy ösztönöznék, hogy ne az ország néhány pontjára koncentrálódjanak a szélfarmok, hanem minél több helyszínen jelenjenek meg a turbinák. Ezzel csökkenne a termelés és a teljesítmény-változás egyidejűsége, így pedig a szükséges szabályozási háttérkapacitás szükségessége.

Az egyes szélfarmok beépített teljesítménye viszont lehetőleg ne haladja meg a 40-50 megawattot, ugyanis az e felettin teljesítmény helyi problémákat okozhat - áll a tanulmányban.

Ugyancsak rendszerrugalmasságot szolgáló, de már költségigényes fejlesztéseket igénylő javaslata az energia tárolására irányul. Hidrogénné alakítva a megtermelt megújuló energia üzemanyagként szolgálhat motorokban, akár közlekedésben is. Szörényi Gábor, a MEH főosztályvezetője közölte, hogy a felvetett javaslatok közül több az új villamosenergia-törvény januári hatályba lépésével megvalósul.

Ilyen pédául a kiserőművi csoportokra irányuló felvetés. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nak saját mérlegkört kell kialakítania az összes zöldáramot termelő és egyéb támogatott erőmű számára. Az időnként leállítható szélkerekek kapcsán új szélerőművi engedélyek csak pályázaton nyerhetők el.

Mód van olyan pályázat kiírására, amelynél a "rendszerszintű szolgáltatások korlátozott technikai lehetőségei" szempontnak számít az elbírálásnál. Így előnyben lehet részesíteni azokat a projekteket, amelyek részleges vagy teljes menetrend-tartást, illetve terhelés-követést vállalnak.