Újabb orosz szállítási tilalom Észtországba

Vágólapra másolva!
Az Észtország és Oroszország közötti politikai feszültség újabb jeleként az orosz vasút felszólította az ország exportőreit, hogy csökkentsék az Észtországba irányuló tranzitszállításokat.
Vágólapra másolva!

Ipari és kereskedelmi források szerint az orosz államvasutak a Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélések után szólította fel a cégeket, hogy csökkentsék a felére egyebek mellett a kőolajtermékek, a szén, a fémek, a vegyi anyagok és a faáruk szállítását.

Ivanov egy közeli munkatársa cáfolta, hogy ilyen értelmű utasítást adott volna a vasútnak.

Hasonló intézkedésre már volt példa a két ország között kirobbant vita óta: az év elején is csökkentették az orosz exportot. Elemzők rámutatnak, ha a korlátozás csak rövid életű lesz, akkor nem okoz komolyabb gondot, ha viszont tovább tart, akkor az tetemes károkat okozhat az orosz exportőröknek is, és feltorlódnak a szállítmányok.

Észtország fontos tranzit útvonal, évente 25 millió tonna oroszországi terméket szállítanak át az országon Európába. Ivanov már korábban is utalt arra, hogy Észtország hasznot húz a Nyugatra küldött orosz kőolaj tranzitjából. Oroszország más szállítási lehetőségeket építhet ki, hogy elkerülje Észtország területét.