Almunia: reális cél a szlovák euró 2009-re

Vágólapra másolva!
Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia reméli, hogy eredményre vezetnek Szlovákia erősfeszítései a 2009-es euróövezeti csatlakozás elérésére. A szlovák gazdaság jól teljesít, a korona pedig harminchavi csúcson van.
Vágólapra másolva!

Pozsonyi sajtóértekezletén a brüsszeli bizottság illetékes tagja megállapította, hogy a szlovák gazdaság nagyszerűen fejlődik, azonban ezt ki kell használni az államháztartási hiány csökkentésére a jövő évben, nehogy a közkiadások inflációs veszélyt, elcsúszást okozzanak.

A szlovák korona már Almunia nyilatkozata előtt háromhavi csúcson volt, és várható, hogy a biztatás után tovább erősödik.

Az Európai Központi Bank (EKB) egy júniusi emlékeztetője szerint Szlovákia akkor sem számíthat az euróövezeti csatlakozás inflációs feltételének automatikus teljesítésére, ha az áremelkedés a tervezett belépés előtt a referenciaszint alatt lenne, mert azt is bizonyítania kell, hogy az alacsony infláció fenntartható. Ez az EKB-vélemény egy időre lelassította a szlovák korona drágulását.

Az Európai Bizottság márciusban 8,5 százalékkal felértékelte a szlovák koronát, a szlovák valuta új sávközepe az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) azóta 35,4424 korona/euró (akkori árfolyamon 263,671 forint). Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia 2005. november 26-i hatállyal belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. átváltási rendszerbe, holott korábban csak a tavalyi év közepére tervezték ezt.

A szlovák gazdaság most és a következő években egyaránt nagy növekedésre van "ítélve", elsősorban az autóipar meredek felfutása miatt, és mivel az infláció barátságos - májusban a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint számolva, 1,5 százalékra csökkent az áprilisi 2,0 százalékról -, és a korona erős, a központi bank részéről sem fenyegeti semmi a fejlődést.

Idén, az első negyedévben a szlovák GDP 9,0 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Ez lassúbb a tavalyi utolsó negyedévi, éves összehasonlítású 9,6 százalékos ütemnél, de jobb a tavalyi, 8,3 százalékos átlagnál és a szlovák kormány ez évi előrejelzéseinél is.

Sokévi nadrágszíjmeghúzás után a lakossági fogyasztás gyorsulva nőtt, de a béremelkedés kisebb a vártnál, és mivel a növekedést főleg az export táplálja, így az infláció részéről továbbra sincs veszélyben Szlovákia 2009-re tervezett euróövezeti csatlakozása, állapította meg a szlovák központi bank korábban. A Szlovák Nemzeti Bank az idén eddig kétszer csökkentette alapkamatát, március végén és április végén negyed-negyed ponttal, azóta nem mozdult.

A szlovák kormány a központilag szabályozott energiaárak valamelyes leszorításával is küzd az infláció ellen. Ezt a manipulációt már rövid távon sem adják ingyen: a szlovák kormány több adóval - pontosabban: az adókedvezmények csökkentésével - igyekszik ellensúlyozni a szociális terveivel járó többletköltségeit és a kieső egyéb bevételeket. A kormány költségvetési terve szerint az idén 2,9 százalékos - a 3 százalékos euróövezeti küszöbtől elmaradó - GDP-arányos államháztartási hiány várható, a tavalyról, azaz 2006-ról számított 3,6 százalék után. 2008-ra 2,4 százalékos, 2009-re 1,9 százalékos államháztartási hiányt terveznek. A vártnál gyorsabb gazdasági növekedés mindenesetre segíthet a hiány GDP-hez viszonyított arányának csökkentésében.

A térségi valuták közül a tavalyi, 2006-os év nyertese magasan a szlovák korona volt: az év utolsó kereskedési napján este, 34,420-700/eurón, 9,02 százalékkal drágább volt, mint 2005 végén. A második helyezett a cseh korona, 27,480-500/eurós értéke 5,47 százalékkal erősebb volt a 2005 véginél. A lengyel zloty, 3,8285-8365/eurón, 0,38 százalékkal jobb volt az egy évvel azelőttinél. A forint, 251,15-70/eurón, 0,46 százalékkal erősebben végezte a tavalyi évet Londonban, mint 2005-öt.