Vágólapra másolva!
A jövőben a vevőnek a vásárlás után meg kellene őriznie az igazoló számlát, mert azt a boltból kilépve elkérheti és ellenőrizheti az APEH: ennek magyarországi bevezetését vizsgálja a Pénzügyminisztérium a kormány döntése értelmében. Cél, hogy ne csak azt lehessen büntetni, aki nem ad számlát, hanem azt a magánszemélyt is, aki nem kér - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A minisztériumnak a szakmai részleteket kell kidolgoznia, egyebek mellett el kell dönteni azt is, hogy a vevőknek mit is kell megőrizniük: a blokkot vagy a számlát. Egyelőre nem tudni, hogy őszre elkészül-e a javaslat, mindenesetre a számlatartást kötelezően előíró jogszabályokat érdemes lenne az adótörvényekkel együtt elfogadni.

Veres János pénzügyminiszter e témáról csupán annyit mondott, hogy a legálisan működő vállalkozások erősítése érdekében megvizsgálják: Magyarországon miként lehet bevezetni a számlatartási, -megőrzési kötelezettséget. Mint említette, a módszerre több uniós példa - köztük az olaszországi joggyakorlat - is rendelkezésre áll. Pichler Ferenc, a minisztérium sajtófőnöke a Világgazdaság megkeresésére megerősítette, hogy folyik a tárcánál a munka, szeretnék a számlatartási passzust őszre elkészíteni, hogy az adótörvényekkel együtt beterjeszthessék. Cél, hogy ne csak azt lehessen büntetni, aki nem ad számlát, hanem azt a magánszemélyt is, aki nem kér.

Legalább két törvényt, az adózás rendjéről szólót és az áfát szabályozót kellene megváltoztatni a szabály bevezetésének előfeltételeként - véli Zara László, az adótanácsadók egyesületének elnöke. Mindenekelőtt jogszabályban kellene előírni, hogy magánszemélyek részére is kötelező a számla kiadása. Ez viszont hatalmas torlódásokat okozna a pénztárnál, hiszen minden vevőnek be kellene diktálnia az adatait a számla elkészítéséhez. Ám mivel a pénztáros nem kérheti el a személyi igazolványt, bárki bármilyen adatot bediktálhat. Azok járnának el így elsősorban, akiknek nem érdekük, hogy az adóhivatal rájuk találjon, és firtassa - például egy vagyonosodási vizsgálat keretében -, honnan származik a nagy értékű vásárlás forrása.