Mégis leállhat a vasút két órára

Vágólapra másolva!
Hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a mozdonyvezetők, ha vasárnap délutánig nem tudnak megegyezni a szaktárcával a vasútbiztonságról. Két tárgyalás volt eddig az érintettek között, de semmi sem történt és semmilyen garanciát nem kaptak a mozdonyvezetők, így érvényben marad a sztrájkfelhívás - mondta az [origo]-nak Borsik János, a Mozdonyvezetők Országos Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Amennyiben nem lesz további tárgyalás, akkor biztos, hogy sztrájk lesz hétfőn reggel, és ez nem fenyegetés - mondta Borsik János, a Mozdonyvezetők Országos Szakszervezetének elnöke. Eddig mindössze két tárgyalás volt, ahol nem történt semmi - összegezte az elnök.

Amióta több magáncég is belépett a vasút életébe, nincs ellenőrzés, és a vasút üzembiztonsága sem biztosított. Van olyan mozdonyvezető, aki nyolc óra helyett 20 órát dolgozik feketén. Ha csak árut szállít, ez akkor is nagyon veszélyes - mondta Borsik János. Ezt támasztja alá a magán áruszállító cégek baleseti statisztikája, amely 25 százalékos részvételi arányt mutat, pedig mindössze 1,3 százalékos részesedésük van a teherszállításban.

Az [origo] Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert is szerette volna megkérdezni ez ügyben, de a ferihegyi vasút átadásakor másra vonatkozó kérdést nem lehetett feltenni. A szaktárca sajtóosztályán pedig tegnap estig nem válaszoltak a kérdéseinkre, így nem tudni, hogy mikor ülnek legközelebb tárgyalóasztalhoz a mozdonyvezetőkkel.

Mint ismeretes, a Mozdonyvezetők Országos Szakszervezete (MOSZ) még tavaly novemberben kezdett egyeztetést a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (GKM) a vasútbiztonság kérdéseiről. A szaktárca vezetése azonban csak júniusban ült asztalhoz, miután a mozdonyvezetők bejelentették, hogy július 23-án reggel 6 és 8 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Az érintettek legutóbb a múlt héten pénteken találkoztak, és csupán abban értettek egyet, hogy a vasútbiztonság súlyponti kérdés, de döntés nem született az ügyben.

Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára a találkozót követően azt mondta, hogy a vasútbaleseti statisztikák az utóbbi időszakban jelentősen javultak, az idén az első fél évben történt vasútüzemi balesetek - ideértve a legkisebb rendellenességeket is - száma mintegy 40 százaléka volt csupán a tavalyi hasonló időszakinak. A szaktárca ezek alapján úgy ítéli meg, hogy a baleseti fenyegetettség megítélésében a GKM és a MOSZ közötti konfliktus mesterséges, ezért aránytalanul súlyos eszköznek tartja a szakszervezet sztrájkfenyegetését

Borsik János ezzel szemben úgy látja, hogy a vasúti közlekedés biztonsága érdekében haladéktalan intézkedésekre lenne szükség, de véleményük szerint a pénteki megbeszélésen mindössze a hiányosságok megismeréséig jutott el a tárca. Ezt a szakszervezet nem tartja elegendőnek, ezért készülnek a hétfői sztrájkra.