Vágólapra másolva!
Hamarosan várhatóan elhárul az utolsó akadály is magyar mezőgazdaság egykori zászlóshajójának magánosítása elől. A ma már csak nevében patinás Bábolna Zrt. eladásáért mintegy hétmilliárd forintot remél az állam.
Vágólapra másolva!

Várhatóan rövidesen új pályázatot írnak ki a Bábolna Zrt. kerteskői és szendrői gazdaságának az értékesítésére. Amennyiben sikerül eladni e két társaságot, elhárulhat a Bábolna Zrt. privatizációjának útját álló utolsó akadály - mondta el a Napi Gazdaság érdeklődésére Kocsis Péter, a lebonyolítást végző Gordius Consulting vezérigazgatója.

Nem először próbálkoznak új tulajdonost találni e két gazdaságnak. A juhtenyésztéssel foglalkozó szendrői gazdaság értékesítése a részvénytársaság május végi közgyűlésén bukott meg, amikor a beérkezett pályázatot az ÁPV Zrt. javaslatára sikertelennek nyilvánították. Az elsősorban szép fekvésű ingatlanjai miatt értékes kerteskői gazdaságra vonatkozó pályáztatás is megtorpant, miután felfüggesztették azt a közgyűlést, amely hivatott lett volna új pályázat kiírására.

Bár egyelőre nem tudni, hogy legközelebb mikor lesz közgyűlés Bábolnán, Kocsis Péter szerint rövidesen dönteni kell az új pályázatok kiírásáról. A szendrői gazdaság minimumárát korábban 232 millió forintban, a kerteskőiét 200 millióban határozták meg. Ha új tulajdonosok kezébe kerülnek a gazdaságok, akkor az értük kapott pénzt a Bábolna Zrt. kötelezettségeinek csökkentésére fordítják.

A két gazdaság értékesítése után 1-2 hónapon belül kiírhatják a korábban szebb napokat látott, ma már csupán nagy múltja és jelentős földvagyona miatt értékes bábolnai agrárcég privatizációs pályázatát. A verseny erős lesz, a jelentős kötelezettségállomány ellenére a privatizáció iránt több nagy cég is érdeklődik. A lap értesülése szerint a Bábolna Zrt. értékesítése, amit eredetileg 2006-ra terveztek, a becslések szerint 7 milliárd forintot hozhat az ÁPV Zrt. konyhájára.

A 2004. szeptember 1-jén megkezdett végelszámolást egy 2006. januári kormányzati döntéssel leállították. Így a korábbinál jóval kisebb, elsősorban növénytermesztő társaság kapott esélyt a túlélésre. Ugyanakkor a végelszámolás leállításával együtt a Bábolna Zrt. megörökölte a mintegy 10 milliárdos hitel és tartozás terheit, amelyet szinte lehetetlen kigazdálkodni. A megoldás a magánosítás, ám ehhez előbb túl kell adni a két külső - a szendrői és a kerteskői - gazdaságon.