Ukrán gáztározó épülhet Kapolyinak

Vágólapra másolva!
Egy magyar határ menti, egymilliárd köbméteres gáztározó megépítését helyezte kilátásba a hét elején Magyarországon tett látogatásán Viktor Juscsenko ukrán elnök. Ezenkívül "egy magyarországi gázerőmű" ellátásához szükséges vezeték építéséről is egyeztettek. A Népszabadság értesülése szerint a politikusok virágnyelven Kapolyi László Vásárosnaményben tervezett erőművét írták körül.
Vágólapra másolva!

A 75 éves vállalkozó-politikus (a '80-as években ipari miniszter, jelenleg vállalkozó, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke, az MSZP-frakció tagja, a leggazdagabb országgyűlési képviselő) a lapnak megerősítette: a 2009-ben induló, 234 megawattos (MW) erőmű ellátása érdekében a magyar határ menti Bogorodcsány térségében egymilliárd köbméteres tározót alakítanak ki. Ezt az erőművel közvetlen gázvezeték köti majd össze. Hozzátette, az egység ellátásához innen elegendő lesz évi 350 millió köbméter gáz.

Leszögezte, a tározó kiépítésében nem kíván részt venni. (Erre szakértők a Molt tartanák lehetséges beruházónak, de az olajtársaság illetékesét e tárgyban nem tudtuk elérni.) Kapolyi László "tisztába tett" egy másik, napok óta napirenden lévő kérdést is. Szavai szerint ugyanis az osztrák Meinl International Power (MIP) vezetői a hét elején erre a vásárosnaményi erőműtervre céloztak akkor, amikor bejelentették, a magyar állam tulajdonában lévő Magyar Villamos Művekkel (MVM) közösen egy 230 MW-os, 40 milliárd forint értékű gázerőmű-fejlesztésbe szállnának be 49 százalékos arányban. (Az MVM a "sajtóhírt" nem kívánta kommentálni.)

Egyelőre viszont sem az MVM, sem a MIP nem tulajdonosa a fejlesztésnek: amögött továbbra is saját vállalkozása, a System Consulting áll. Tény viszont, hogy a két cég "jelezte" csatlakozási szándékát, amiről előrehaladott tárgyalások folynak - fogalmazott. Mindazonáltal tulajdoni arányokról még nem állapodtak meg - tette hozzá -, és az is bizonyos, hogy ő továbbra is benne marad a fejlesztésben. Azt is megerősítette, hogy az új erőmű a jövőre felszabaduló árampiac körülményei között is hosszú távú áramvásárlási megállapodás megkötésére törekszik az MVM-mel. A lap kérdésére azt mondta, nem szeretne a szabadpiac nyújtotta lehetőségek kihasználásával az MVM helyett más nagykereskedővel szerződni. Ennek oka az MVM-mel kialakított, sok évre viszszatekintő együttműködés.

Már csak azért is jó lett volna, ha a politikusok konkrétabban fogalmaznak, mert az elhangzottak szinte szó szerint passzolnak egy másik, szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ráadásul egy ukrán hátterű cég által tervezett gázerőmű előkészületeihez. Az Emfesz Kft. ugyanis néhány hete jelentette be, hogy egy 2400 MW-os, 2011 és 2013 között megvalósítandó gázerőműhöz egy hárommilliárd köbméteres ukrajnai gáztározóból saját vezetéken hoznák be a fűtőanyagot. (Ez tehát éppen tízszer akkora kapacitású lenne, mint Kapolyi "áramgyára". A két fél egyébként a hírek szerint nincs túl jó viszonyban.) Ráadásul a Mol is bejelentette, hogy bővíti az Ukrajnából hazánkba érkező Testvériség vezetéket. Ám erre egyik tervezett erőmű sem szeretne rácsatlakozni.

Viktor Janukovics sokféle módon érthető nyilatkozatot tett az Ukrajnából Magyarországra irányuló áramexport kapcsán is. Tudvalévő, hogy Kapolyi László cégein keresztül 1994 óta hoz be évi 350 MW-nak megfelelő áramot, az általa kialakított ukrán burstini erőműből még a belföldön legolcsóbb Paksi Atomerőműnél is olcsóbban. Az utóbbi években azonban az ukrán politika már nehezményezte az általuk megtermelt áram úgymond túlságosan alacsony árát. Kapolyi azonban úgy érvelt: szerződése 2015-ig szól. Ez év elején "konkurensként" éppen az ukrán hátterű, mindeddig csupán a gázkereskedelemben járatos Emfesz Kft. jelentkezett, egyelőre sikertelenül. Az ukrán elnök az erre vonatkozó kérdést úgy hárította el, hogy "a jövőben bármi bekövetkezhet". Kapolyi László a lapnak ennek kapcsán megerősítette: ragaszkodik a szerződés feltételeihez.