Csökkent a fogyasztók pesszimizmusa

Vágólapra másolva!
Tavaly augusztus óta némi hullámzás mellett lényegében stagnál a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ezen belül azonban most júniusban idei legmagasabb értékét érte el. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint júniusban az üzleti és főleg a fogyasztói várakozások is kissé javultak májushoz képest.
Vágólapra másolva!

Az ipari cégek optimizmusa a májusi hatéves csúcspont után júniusban minimálisan romlott, de továbbra is nagyon kedvező. Az elmúlt időszak termelésének megítélése az előző havihoz képest javult, a következő időszaké nem változott. A teljes rendelésállomány értékelése kissé romlott, de az exporté szinte nem. A saját termelésű készletek stagnáltak. Ismét valamivel több cég tervezte a foglalkoztatás csökkentését, mint növelését.

Az építőiparban sem az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése, sem a foglalkoztatási szándék nem változott, némileg romlott viszont az előző hónaphoz képest a rendelésállomány megítélése. Így az építőipari bizalmi index értéke - a májusi jelentős visszaesés után - júniusban csak nagyon enyhén csökkent.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a májusi jelentősebb csökkenést követően júniusban ugyanannyival emelkedett. Az eladási pozíció és a készletek megítélése mellett különösen a megrendelések értékelése javult.

A szolgáltató szféra bizalmi indexe a májusi jelentős csökkenés után júniusban ugyancsak javult. Bár nagyon enyhén romlott az üzletmenet megítélése, de határozott javulás jellemzi a foglalkoztatott létszámra és a következő három hónapban várható forgalomra vonatkozó várakozásokat.

Az inflációs várakozások a kereskedelemben és az építőiparban markánsan csökkentek. Az ország gazdasági helyzetének megítélése jellemzően nem változott. A válaszadók nagyobbik fele ez utóbbiban nem számít változásra, a romlást várók azonban lényegesen többek vannak a javulást prognosztizálóknál. A fogyasztók körében viszont az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény érezhetően javult, bár továbbra is a pesszimisták vannak nagy többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index - a tavaly nyári nagy zuhanás, majd lassú további romlás után - a jelek szerint idén januárban érte el mélypontját. A februártól megfigyelhető mérsékelt javulás júniusban is folytatódott, méghozzá az előző hónapokban tapasztaltnál nagyobb mértékben. Júniusban különösen a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai lettek kedvezőbbek, de optimistábbak lettek a várható munkanélküliségre és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségére vonatkozó vélemények is. Az inflációs várakozások a 2006. júliusi negatív rekordot követően hónapról hónapra javultak, júniusban azonban májushoz képest nem változtak.