Bejegyezte a cégbíróság az áramtőzsdét

Vágólapra másolva!
A magyar áramtőzsdét menedzselő HUPX Zrt. július végén egyeztet az árampiaci szereplőkkel az együttműködés lehetőségeiről, a résztvevők között osztrák érdeklődők is vannak Húszmillió forintos alaptőkével hivatalosan is bejegyezték a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t (HUPX), amely a hazai áramtőzsdét működteti.
Vágólapra másolva!

Az áramtőzsde a tervek szerint a 2008. január 1-jei teljes piacnyitással egy időben kezdené meg működését - írja a NAPI Gazdaság. Egyelőre a kereskedéshez szükséges engedélykérelmeket készíti elő a Mavir Zrt. tulajdonában lévő társaság, és már most tucatnyi érdeklődő van, akik kereskednének a magyar áramtőzsdén. A HUPX a tervek szerint középtávon pénzügyi termékeket is forgalmazna, a cégben alaptőke-emeléssel a kereskedők, az áramtermelők és akár intézményi befektetők is részesedést szerezhetnek.

A piaci szereplők a tervek szerint július végén egyeztetnek az együttműködés lehetséges formáiról. A HUPX a környező országokban függetlenül kialakuló nemzeti áramtőzsdékkel is együttműködik, amely nem zárná ki, hogy ezek az áramtőzsdék egymásban is tulajdonrészt szerezzenek. Egyelőre az osztrák, a román, a német és az észak-európai áramtőzsdével folynak az egyeztetések.

A társaság illetékese nem kívánta konkrétan megnevezni, mely cégek a legaktívabb érdeklődők, lapunk azonban neve elhallgatását kérő más forrásból úgy tudja, hogy a Mátrai Erőmű Zrt.-ről, a Dunamenti Erőmű Zrt.-ről, a CEZ nevű cseh kereskedő cégről, a Magyar Villamos Művek Villamosenergia-kereskedő Zrt.-ről (MVMVK) és egy, az E.On-csoport érdekeltségébe tartozó társaságról van szó.

Utóbbi céghez kapcsolódó információnkat lapzártánkig az E.On nem erősítette meg, de valószínűsíthető, hogy az idén május 14-én százmillió forintos alaptőkével bejegyzett E.On Energiaszolgáltató Kft. lehet a csoport áramkereskedő cége. A május végén bejegyzett, ötvenmillió forintos alaptőkével alapított, osztrák hátterű e&t Hungária Energia-kereskedelmi Kft. (ET) ugyancsak beszáll a magyar áramtőzsdei kereskedésbe - erősítette meg lapunk információját Paul Kaluza ügyvezető.

Az ET 2000 óta működik négy vezető osztrák energiakereskedő cég szövetségeként, és Ausztriában, Németországban, illetve a Cseh Köztársaságban vannak érdekeltségei. A kelet-közép-európai terjeszkedést Magyarország mellett Romániában és Horvátországban is tervezi a cég.