Nem tervez részesedést a Gazprom az Emfeszben

Vágólapra másolva!
A Gazprom cáfolta azt az orosz lapértesülést, amely szerint az orosz gázipari monopólium meg akarja venni az ukrán Dimitrij Firtasztól annak 50 százalékos részesedését az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből (Emfesz).
Vágólapra másolva!

A Platts energiaipari hírszolgálat beszámolója szerint a Kommerszant című orosz üzleti napilapban kedden megjelent hír a Gazprom szóvivője szerint nem igaz, a Gazprom nem tárgyal az Emfesz-részesedés megvételéről.

A Kommerszant azt írta, hogy a Gazprom és Firtas között már meg is kezdődtek a tárgyalások az Emfeszről. Feltételezések szerint a Gazprom a részesedésvásárlással hozzájárulhatna az Emfesz magyarországi erőműberuházásának finanszírozásához. A társaság 2011-ben 400 milliárd forint költséggel egy 800 megawattos kombinált ciklusú gázturbinás erőmű építését kezdi meg az észak-alföldi régióban.

A beruházás révén az Emfesz 21 százalékkal részesedhetne a magyarországi villamosenergia-ellátásban.

Az Emfesz a legnagyobb gázipari szabadpiaci szereplő Magyarországon. Az MTI korábbi információi szerint a 2003-ban alapított Emfesz Kft. a magyarországi gázpiac liberalizációjával, 2004-ben kezdte meg tevékenységét. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Moltól bérli, és a biztos beszerzési forrást az orosz-ukrán RosUkrEnergo (RUE) céggel 2005-ben megkötött, évi 3 milliárd köbméter földgáz szállítására szóló, tízéves szerződés garantálja. Ez a mennyiség a hazai, évi 13-15 milliárd köbméter földgázfelhasználás viszonylag jelentős hányada. A társaság, korábbi tájékoztatása szerint, a hazai szabadpiacon 70-80 százalékos részesedést ért el.

Az Emfesz 2005-ben 93,475 milliárd forint árbevételt és 10,71 milliárd forint üzemi eredményt könyvelt el.

Az Emfesz a magyar villamosenergia-piac szereplőjévé vált azzal, hogy tavaly októberben 1,5 milliárd kilowattóra villamos energia vásárlására írt alá egyéves szerződést az ukrán Interenergo céggel, amit - az akkori közlés szerint - a magyarországi szabadpiacon kíván értékesíteni.