Túlhevülési kockázatot rejt az észt gazdaság

Vágólapra másolva!
Stabil kilátással megerősítette Észtország magasan elsőrendű szuverén deviza- és beladósi besorolásait pénteken a Fitch Ratings, amely ugyanakkor változatlanul túlhevülési kockázatokat lát, és a gyorsuló infláció miatt legkorábban öt év múlva tartja lehetségesnek az észt eurócsatlakozást. Néhány napja ugyanezen okokból a Standard & Poor's stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a nála is elsőrendű észt adósosztályzat kilátását.
Vágólapra másolva!

A Fitch osztályzati megerősítése a hosszú futamú észt szuverén devizaadósság "A", illetve a hazai valutában lévő hosszú távú kötelezettségek "A plusz" besorolására, valamint a kereskedelmiadósság-kibocsátókra külön érvényes "AA" országplafonra és az "F1"-es rövid lejáratú devizaadósságra vonatkozik.

A legnagyobb európai hitelminősítő indoklása szerint Észtország szuverén besorolásait az erőteljes növekedés, a Nyugat-Európához történő tényleges konvergencia, valamint a GDP-érték alig 4 százalékának megfelelő államadósság-ráta támasztja alá; ez utóbbi a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A GDP reálnövekedése a 2006-tal zárult öt évben évi átlagban 9 százalékos volt, amit főleg a magánszektor fogyasztása és az állóeszköz-beruházások hajtottak.

Ugyanakkor gyorsul az infláció, amely éves összevetésben májusban elérte a 4,8 százalékot, mind feszesebb a munkapiac, gyors a hitelkiáramlás - a magánszektorba kihelyezett bankhitelek értéke 2005-ben és 2006-ban is 60 százalékkal nőtt -, a folyómérleg-hiány pedig tavaly elérte a GDP-érték 15,7 százalékát. Mindemellett a főleg a magánszektor által felhalmozott küladósság eléri a GDP 98 százalékát, vagyis messze meghaladja az "A" sávba sorolt szuverén adósok 56 százalékos középértékét.

A hitelminősítő szerint az árstabilitás gyengülése miatt legalább 2012-ig csúszik Észtország euróövezeti csatlakozása.

A Fitch szerint a Swedbank AB és a Skandinaviska Enskilda Banken - a két svéd nagybank, amely együtt az észt bankszektor 77 százalékát ellenőrzi - az idén visszafogja a hitelkiáramlás ütemét. Ez a várakozások szerint csökkenteni fogja a belső keresletet és a gazdaság növekedési ütemét, amivel enyhülni fog az inflációs nyomás és végül a folyó hiány is.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője mindazonáltal kevésbé derűlátó. A cég éppen a hét elején rontotta negatívra az addigi stabilról a nála "A/A-1" szintű észt szuverén adósosztályzatok kilátását, az észt gazdaság kemény landolásának növekvő kockázatára hivatkozva.

Az S&P szerint az elszabadult reálbér-növekedés és a magánszektorbeli hitelkiáramlás gyors növekedése miatt növekszik a külső egyensúlyhiány és az inflációs nyomás. A háztartások devizaadósság- és kamatkötelezettségei az idén elérték a GDP-érték 30 százalékát, és ha ez a folyamat fennmarad, egy esetleges hitelsokknak komoly hatása lenne a keresletre.

A Standard & Poor's néhány hete, szintén a gazdaság kemény landolásának kockázatára hivatkozva, Litvánia - Észtországéval megegyező - szuverén adóskockázati osztályzatainak kilátását is negatívra rontotta. Néhány nappal korábban pedig az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett "BBB" sáv felső szélére, "BBB plusz"-ra rontotta Lettország hosszú távú szuverén adósbesorolását, hasonló indokokkal. Ráadásul a rontott lett osztályzaton is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.