Kedvező a környezet a feltörekvőknek

Vágólapra másolva!
Az amerikai növekedés lassulása ellenére továbbra is kedvező a globális makrokörnyezet a feltörekvő térség számára, és az inflációs dinamika az erősödő piaci aggodalmak ellenére messze nem ölt riasztó mértéket, viszont a kamatkörnyezet szigorodásával járó esetleges globális ingatlanpiaci korrekció növekedési kockázatot jelent, áll a Fitch Ratings világgazdasági előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő félévente összeállított globális szuverén adósi helyzetértékeléseinek új kiadása szerint jelenleg a cég listáján 18 feltörekvő gazdaság adóskockázati besorolására van érvényben felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással, és öt osztályzatot terhel negatív kilátás; ez utóbbiak között van Kelet-Európából Magyarország és Lettország.

A hitelminősítőnél besorolással ellátott feltörekvő gazdaságok összesítve 500 milliárd dollár folyómérlegtöbbletet halmoztak fel tavaly, és a Fitch Ratings várakozása szerint a térség központi bankjainak devizakészlete az idén 700 milliárd dollárral növekszik tovább.

A cég előrejelzése szerint a világ négy legnagyobb gazdasági erőcentruma - az Egyesült Államok, az euróövezet, Nagy-Britannia és Japán - az idén együtt átlagosan 2,4 százalékos gazdasági növekedést produkál a tavalyi 2,9 százalék után, de még az idei ütem is a kétszerese a globális technológiai buborék kipukkadása után, 2001-2002-ben mértnek.

Miután az amerikai gazdaság 16 éve nem volt recesszióban, és ez öt évvel hosszabb az eddigi legtovább tartó, 60-as évekbeli töretlen növekedési időszaknál, a piacokon beépült az a várakozás, hogy a globális gazdasági stabilitás tartósan jelen lesz. Ez erősíti a kockázatvállalási hajlamot, és így a feltörekvő piaci adósság iránti keresletet is.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor három olyan fő kockázati tényező van, amelyet a kilátások szempontjából figyelembe kell venni: az infláció visszatérése, a szinkronizált globális ingatlanpiaci korrekció, és az amerikai gazdaság esetleges kemény landolása.

A Fitch Ratings által besorolással ellátott országok nagyobb részében az infláció lassulásával számol a cég 2007-re szóló előrejelzésében. Az Egyesült Államokban a maginfláció például 2006 szeptembere óta lassul.

Az elemzés szerint ugyanakkor "egyértelműen van még kifutása" a globális pénzügypolitikai szigorításnak, különösen az Egyesült Államokon kívül, "pusztító hatást gyakorolhat" ugyanis a lakóingatlan-árakra, amelyek az utóbbi években meredeken - Nagy-Britanniában 2000-2006 között például 89 százalékkal - emelkedtek.

A Fitch ugyan nem számít akkora ingatlanár-összeomlásra, mint amilyen a 90-es évek elején bekövetkezett egyebek mellett Nagy-Britanniában, mert azt makrogazdasági hibák előidézte szélesebb körű gazdasági okok - meredeken emelkedő kamatok és munkanélküliség - okozták. Mindazonáltal egy szinkronizált ingatlanpiaci korrekció például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban jelentős teherként nehezedne a világgazdasági növekedésre.

Az esetleges kemény amerikai landolás feltörekvő piaci hatásainak illusztrálására a Fitch Ratings külön forgatókönyvet dolgozott ki. Az elképzelt eseményláncolat kezdő mozzanataként az amerikai gazdaság éves összevetésben 1 százalékkal visszaesik, az amerikai import értéke 10 százalékkal csökken, az amerikai kincstárjegy hozama 200 bázisponttal 7 százalékra emelkedik.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása súlyos mértékben csökkentené a globális befektetési kockázatvállalási készséget, és ezért a feltörekvő térségi adósság (jelenleg igen alacsony) kockázati hozamfelára visszaemelkedne a 2002 óta mért átlagra.

A feltörekvő Európáról szóló fejezetben az áll, hogy a térség piacai az időről időre bekövetkező globális kilengéseket legerősebben megszenvedők között vannak. Ez részben a térség "hatalmas" külső finanszírozási igényeit tükrözi: a Fitch előrejelzése szerint ez az idén 250 milliárd, jövőre 314 milliárd dollárra emelkedik a tavalyi 206 milliárd dollárról. A növekedést jelentős részben az orosz folyómérleg-többlet szűkülése magyarázza.