Magyar találmányra tenyereltek a multik

Vágólapra másolva!
Ismét magyar találmányra teszik rá a kezüket a multik és fölözik majd le a hasznot. A magyar építőipar egyik legérdekesebb darabját, az üvegbetont megkívánta egy multinacionális cég. A feltalálót Losonczi Áront, elküldték és elkezdték a termék gyártását. A cég azt állítja mindent megtehet mert a feltaláló által indított szabadalomvédelmi eljárásnak ugyanis még nincs vége, egyelőre nincs a csongrádi fiatalember kezében az iparjogvédelmi papír.
Vágólapra másolva!

Hiába a fantasztikusan új találmány, mégsem lesz belőle gazdag Losonczi Áron. A friss diplomás magyar egyetemista az új fényáteresztő betonjával világszerte nagy visszhangot és elismerést kapott, azonban a közelmúltban egy európai központú multinacionális vállalat teljesen lekoppintotta az ötletét - derül ki a Népszabadságból.

Majd saját néven el is indította a cég az üvegbetongyártását és -forgalmazását. A cég az áttetsző betont - minden jel szerint - a Losonczi Áron által kidolgozott eljárással készíti. A feltaláló által indított szabadalomvédelmi eljárásnak ugyanis még nincs vége, egyelőre nincs a csongrádi fiatalember kezében az iparjogvédelmi papír.

A történet még 2004-ben kezdődött. Akkor a fiatalember saját pénzen elindította a feltaláló az iparjogvédelmi eljárást. Majd 2004-re már szinte minden szakmai fórumon komoly elismerést kapott az új építőanyag, miután a Time magazinban megjelent összeállításban az év legjelentősebb találmányának minősítették az optikai szálak felhasználásával készülő Litracont.

Majd nem sokkal később a világ egyik vezető, európai központú cementgyártó vállalata jelentkezett a találmányért és a feltalálóért. A cégnek egyébként a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon is van leányvállalata, amely itthon is az egyik legnagyobb a piacon. Az egyeztetések csaknem nyolc hónapig tartottak, s lényegében minden el is készült, már az aláírás előtt voltak, amikor a vállalat közölte: belső átszervezések miatt minden új, így az üvegbetonprojektet is leállítja.

Ugyanakkor kiderült, hogy a vállalat az üvegbetonnal mégis megjelent a világpiacon, ráadásul a cég honlapján az az ember áll technológiai igazgatóként a termék mellett, akinek megmutatta az üzemet és az eljárást a magyar egyetemista - írja a Népszabadság.