Milliárdos beruházást tervez a Delphi

Vágólapra másolva!
Brazíliából és három európai gyárából szombathelyi üzemébe telepíti a műanyag alkatrészek gyártását a világ vezető autógyárait kiszolgáló Delphi. Ezzel párhuzamosan közel egymilliárd forintos költséggel Szombathelyen egy új gyártóbázist alakítanak ki.
Vágólapra másolva!

Még az idén Szombathelyre telepíti a műanyag alkatrészek gyártását a világ vezető autógyárait kiszolgáló amerikai Delphi Co. - tudta meg a Napi Gazdaság Jámbor Zoltántól, a Delphi Hungary Kft. humánpolitikai és kommunikációs igazgatójától. A különböző programok - többek közt a fröccsöntési technológia, illetve az elektronikus központok műanyag házainak gyártása - a cég brazíliai, valamint három európai gyárából kerül Magyarországra.

A telephelyen még az idén zöldmezős beruházással egy háromezer négyzetméteres csarnokot építenek. Várhatóan a jövő év elejétől ott működik majd a Delphi Hungary teljes Packard-divíziója, így 2008-tól az eddigi alkatrész-, illetve részegységgyártás helyett komplett, autókba szerelhető elektronikus központok készülnek Szombathelyen. A divízió jelenlegi 250 fős létszámát pedig további mintegy száz fővel növelik.

Az igazgató szerint az E&S-divíziónál - ahol a termelés áttelepítése miatt jelentős terület szabadul fel - várhatóan jövőre több milliárd forint értékű fejlesztés várható, a részletekről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A világ 38 országában összesen 185 ezer dolgozót foglalkoztató Delphi még a múlt év tavaszán jelentette be, hogy a kézi munkát igénylő kábelkorbácsgyártást Szombathelyről Szlovákiába telepíti, és jelentős létszámleépítést hajt végre. A mostani fejlesztésekkel véglégessé vált, hogy az anyacég a jövőben egyrészt a kisebb létszámot igénylő, ám nagyobb hozzáadott értékű termékek gyártását hozza Magyarországra, másrészt itt alakítja ki a régiós központot - mondta az igazgató.