Kína nem gyárt kukoricából üzemanyagot

Vágólapra másolva!
Kínában tilos kukoricából és más alapvető élelmiszer-gabonákból üzemanyagot előállítani, tekintettel a gabonának az ázsiai ország élelmezésében betöltött szerepére. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tisztviselője szerint Kína ezt bölcsen teszi.
Vágólapra másolva!

"Ezzel a döntésével egy olyan nagyhatalom, mint Kína, valószínűleg gyorsítani fogja a már nem élelmiszerterményekre épülő, második generációs etanolgyártási technológia elterjesztését" - mondta a China Daily kínai napilapnak Abdolreza Abbassian árupiaci elemző és a FAO terményekért felelős kormányközi csoportjának tikára. Az ENSZ élelmezésügyi hivatala tisztviselőjének megjegyzése nem sokkal az után hangzott el, hogy Kína tilalmat vezetett be azokra beruházásokra, amelyek kukoricából és más alapvető élelmiszergabonákból állítanának elő üzemanyagot.

A kukorica fontossága a kínai élelmiszer-ellátásában arra ösztönözte a kormányt, hogy szorgalmazza: az etanol előállításával foglalkozó vállalatok alapanyagként maniókát (kasszavát), édesburgonyát vagy cellulózt használjanak. Kína az importált kőolajtól való függőség csökkentése érdekében támogatja a bioüzemanyagok gyártását, azonban aggódik, hogy az etanol alapanyagául szolgáló gabonafélék utáni egyre nagyobb igény a kukorica árának emelkedéséhez vezet és az élelmiszernövények termesztésére szánt területek is csökkenhetnek.

A tavalyi év bőséges kukoricatermése ellenére az utóbbi kilenc hónapban a kukorica ára a daliani árútőzsdén (Dalian Commodity Exchange) 30 százalékkal emelkedett. A kukoricaárak emelkedése a takarmány és legfőképpen a disznóhús árának emelkedéséhez vezetett. A gabona globális kereslete és kínálata a 2007-2008-as időszakban várhatóan továbbra is szoros marad, így az árak magasak lesznek - mondta a szakértő.

Amíg a kőolaj ára olyan magas, mint most, valamint a biomassza átalakítását érintő jelentős technológiai áttörés sem történik, a jelenlegi trend az elkövetkezendő években is folytatódik - tette hozzá. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a gabona iránti igény hirtelen fog emelkedni. Ennek az erős keresletnek többek között az Egyesült Államok kukorica alapú etanolgyártásának fejlődése az oka. Öt éven belül az amerikai kukoricatermés csaknem egyharmadát etanol előállítására fogják használni, hogy elérjék az energiaügyi minisztérium célkitűzésének megfelelő 11,2 milliárd gallonos etanolmennyiséget. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint mintegy 86 millió tonna kukoricát használhatnak etanolgyártásra 2007 és 2008 között.