Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel ellentétes, hogy nem határozták meg, miből készülhet vodka, amit ráadásul még gyümölcsaromával is lehet ízesíteni - véli Olajos Péter MDF-es és Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő. Ugyanakkor Hegyi Gyula MSZP-s EP-képviselő úgy ítélte meg, hogy a készülő uniós vodkarendelet a magyar termelők érdekeit szolgálja
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság eredeti javaslata arra irányult, hogy meghatározza, hogy az egyes szeszes italokat miből lehet készíteni. Ezzel szemben a megszavazott javaslat szerint vodkát bármiből lehet készíteni - áll a néppárti képviselők közleményében.

Emiatt a hagyományos vodkagyártó országok képviselői olyan módosító indítványt dolgoztak ki, amely szerint vodkát csak a hagyományos alapanyagokból, gabonából és burgonyából lehessen készíteni. Ez részben megegyezett a magyar érdekekkel is: mivel Magyarország gabonából jelentős felesleget termel, így alapvető érdekünk, hogy a gabonafélék szeszipari felhasználását minden eszközzel elősegítsük - hangoztatja Glattfelder és Olajos. - Mégis, a magyar néppárti delegáció erőteljes lobbizásával elértük, hogy az északi kollégák javaslatukba beépítették a cukorrépából készült alkoholt is. Ez egy magyar javaslat volt, elsősorban Magyarország és Ausztria érdekeit szolgálta, mivel ezekben az országokban hagyományosan használnak fel cukorrépát is vodkagyártásra.

Ennek fényében nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az északi országok tegnap szavazásra került javaslatai csupán a gabonára és burgonyára korlátozták volna a felhasználható alapanyagokat, ilyen tartalmú módosító indítványról ugyanis tegnap már nem is szavazott az Európai Parlament. A lengyel, svéd, illetve balti képviselők által támogatott módosítók mindegyike lehetővé tette volna a cukorrépa felhasználását a vodkagyártás során - állította a két képviselő.

Az elfogadott javaslat, amely szerint vodkát bármiből, akár Brazíliából importált, cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani, ellentétes a magyar érdekekkel és az európai mezőgazdaság érdekeivel. Ez a liberális szabályozás főként néhány multinacionális szeszesital-gyártó és -forgalmazó érdekeit képviseli. A magyar néppárti képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy cukornádból vodkát lehessen gyártani - gabonából sem lehet rumot készíteni.

"A parlamenti szavazás azért is előnytelen számunkra, mert a magyar pálinkaértékesítési lehetőségeit nagymértékben ronthatja, hogy gyümölcsből készült vagy gyümölcsaromával ízesített szeszesitalok vodka néven lesznek forgalomba hozhatók. Ráadásul a fogyasztókat megtévesztheti, ha az áruházak polcain egyidejűleg lesznek jelen gyümölcsből készített vodkák, gyümölcsaromával ízesített vodkák és a valódi gyümölcspárlatok, mint pl. a magyar pálinka. Számos nemzetközi italgyártó cég az utóbbi időben már jelentős mértékben növelte forgalmát a gyümölcsaromával ízesített vodkák piacra dobásával. Ezekből a megfontolásokból a magyar néppárti képviselők azokat a módosító javaslatokat támogatták, amelyek szerint kizárólag gabonából, burgonyából és cukorrépából lehessen vodkát készíteni" - közölte Olajos és Glattfelder.

Hegyi Gyula, aki a szocialista frakcióval együtt támogatta a rendeletet, úgy nyilatkozott: "Eddig semmilyen szabályozás sem vonatkozott a vodkára, így a mostani szigorítás eleve a minőségi szeszgyártást szolgálja. Semmilyen könnyítést nem ad, ellenkezőleg, a címkézéssel most tesz először különbséget a hagyományos alapanyagú és egyéb vodka között. S mivel Magyarországon mindkét féle vodkát gyártják, az új rendelet a magyar termelők érdekeit szolgálja."

Előző napi közleményében Hegyi azt is aláhúzta: a szavazás magyar szempontból azért volt kiemelt fontosságú, mert felmerült annak a veszélye, hogy bizonyos, Magyarországon gyártott vodkákat nem lehet a jövőben ezen a néven forgalmazni. A hazánkban gyártott körülbelül 5 millió liter vodka a hazai szeszgyártás 12,7 százalékát teszi ki. Hozzátette: a magyar szeszkultúrában kiemelkedő pálinkagyártás mellett más hazai minőségi szeszformáknak is jelen kell lenniük. Ráadásul a cukorimport liberalizálása miatt is fontos a magyar cukorrépa szeszipari felhasználása.