Indiában veszik a pénzt, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Koldusoktól koldulnak aprópénzt és vásárolnak feláron Calcuttában a boltosok, mert súlyos váltópénzhiány alakult ki az indiai nagyvárosban, mondhatni: veszik a pénzt, mint a cukrot.
Vágólapra másolva!

Az aprópénzszűke pontos okát senki sem tudja, egyelőre rejtély, hogy hova tűnnek az érmék június eleje óta a 14 milliós városból. Már az indiai központi banknak is intézkednie kellett, eddig 5 millió fémpénzt szállított Calcuttába, ami még mindig kevés. Sokan órákon át sorban állnak az állami bank fiókjánál, hogy papírpénzüket "elaprózzák", az aprót pedig feláron eladják. Vannak, akik húsz százalékos hasznot érnek el a "pénzkereskedelemmel".

A boltosok is állnak a sorban szép számban a banknál, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy a drága aprópénzt "szabadpiaci" árfolyamon vásárolják. A bankban meg kezdenek megőrülni.

Az üzletekben sem a nyugalom az úr. A vevők idegesek, amiért az eladók nem tudnak visszaadni, és rájuk tukmálnak még egy-két apró árucikket, hogy pont "kijöjjön" a papírpénz értéke. Így aztán a vevők vagy többet vesznek a szükséges árukból maguknak, vagy olyasmit is, ami nem szükséges.

Egyes híresztelések szerint az aprópénz eltűnésének oka az, hogy fémértéke magasabb névértékénél. Jó bolt például beolvasztani és borotvapengét készíteni az érmékből, egyetlen rúpiából hat penge is kitelik.