Újabb dorgálás a magyar gazdaságnak

Vágólapra másolva!
Rekordütemben nőtt az idei első negyedévben a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaság (CE-4), amelyek átlagos összesített növekedését csak a lassabb növekedésű magyar gazdaság fogta vissza a még nagyobb rekordtól - áll az egyik vezető londoni befektetési ház térségi helyzetelemzésében.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított feltörekvő piaci áttekintések legfrissebb kiadása szerint a ház az eddigi növekedési adatok alapján úgy számol, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia átlagos együttes gazdasági növekedése 6,4 százalékos volt 2007 első negyedében a tavalyi azonos időszakhoz mérve.

Ez rekord, és a harmadik olyan negyedév egymás után, amelyben a négy ország együtt 6 százaléknál magasabb éves növekedést produkált, de Magyarország nélkül számolva a térségi gazdasági növekedés az idei első negyedben elérte volna a 7,2 százalékot.

A ház szerint a térségben - Magyarország kivételével - a "rendkívüli" belső fogyasztás a növekedés fő hajtóereje. Az elemzők úgy számolnak, hogy ez az egy összetevő 5,3 százalékpontot ad hozzá a térségi növekedési ütemhez. Tekintve, hogy a ciklikus lendületet strukturális tényezők is kiegészítik - főként az EU-folyósítások -, az erőteljes térségi növekedés a következő néhány negyedben fenntartható lesz, jóllehet valamelyes lassulás lehetséges, ha lassulni kezd az euróövezeti növekedés.

A Merrill Lynch szerint a magyar gazdaság növekedési lassulása valamivel fokozatosabb ugyan a korábban vártnál, a növekedési elmaradás a többi térségi országtól azonban így is "masszív": a magyar növekedés az első negyedévben 2,7 százalékos volt, miközben Szlovákiáé 9,0 százalékos, Lengyelországé 7,4 százalékos, Csehországé 6,1 százalékos.

Az "egyetlen fénylő pont" az exportdinamika: Magyarország exportnövekedése a második legjobb volt Szlovákiáé után a térségben, és ez az egyetlen hajtóereje a növekedésnek. Az exportráutaltság miatt azonban a magyar gazdaság egyben a legérzékenyebb is bármely külső sokkhatásra, miközben a pénzügypolitikai és költségvetési szigor a belső fogyasztás elhúzódó gyengeségét valószínűsíti - áll a Merrill Lynch térségi elemzésében.