Júliusban nem változik a gáz fogyasztói ára

Vágólapra másolva!
Nem változik a közüzemben -  a lakosságnak és más fogyasztóknak -  a földgáz fogyasztói ára júliusban - jelentette be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pénteken a negyedévi árfelülvizsgálat eredményét. A július elsejétől hatályos ármódosítási rendelet alapján kizárólag az egyes engedélyesek egymás közötti árai változnak.
Vágólapra másolva!

Az árszabályozási keretrendelet pontosan szabályozza a költségek elismerésére, illetve - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - meghatározza azt is, hogy az egyes társaságcsoportok milyen szintű nyereséget érvényesíthetnek az áraikban. Az elosztó és szolgáltató vállalatok esetében ez 6,63 százalék, a szállítónál 6,9 százalék, a tárolónál pedig 8,4 százalék lehet.

A Magyar Energia Hivatal (Meh) rendszeresen ellenőrzi a költségek és a nyereség alakulását. Az árszabályozásba beépült egy hatékonyságjavító tényező, aminek alapján a Meh figyelembe tudja venni a korábbi évek nyereségét is az árra vonatkozó javaslatánál. A hivatal az ármegállapítás során az inflációnál 1,8, illetve 2,2 százalékkal alacsonyabb sávon belüli árnövekedést ismer el. A júliusi ármeghatározásnál a Meh a legszigorúbb, legnagyobb arányú, 2,2 százalékos csökkentéssel élt.

A GKM közlése szerint a nyereség meghatározásának és ellenőrzésének szigorú szabályai következtében nem fordulhat elő, hogy a beszerzési árak kedvező alakulása egyetlen többletforinthoz is jutassa a szolgáltató cégeket a lakossági fogyasztók kárára.

A minisztériumi közlemény emlékeztet arra, hogy az utóbbi 3-4 évben a világpiaci kőolajárak drasztikusan, mintegy háromszorosára emelkedtek, a földgáz ára pedig ehhez igazodik. A kormány ezt a drasztikus árváltozást nem kívánta azonnal beépíteni a lakossági árakba, ezért az árváltozásokra fokozatosan került sor. 2006. augusztus 1-jén átlagosan 30 százalékkal emelkedett a lakossági földgáz ára, 2007. január 1-jén pedig a korábbi általános gázártámogatási rendszer szociális alapokra került.

A fokozatos árváltoztatás következtében a közüzemi nagykereskedőnél tavaly 86 milliárd forint hiány halmozódott fel. Ez a hiány tulajdonképpen egy kamatmentes kölcsönként funkcionál. Az árszabályozási rendelet értelmében ezt az összeget 2008. június 30-ig "vissza kell fizetni", azaz az árakban el kell ismerni.

Az idei év első felében ebből mintegy hétmilliárd forintot "pótolnak vissza". Emiatt nem lehet a végfogyasztói árat csökkenteni, bár 2007. július 1-től az importárak - elsősorban a kedvező árfolyam miatt - csökkennek. A nemzetközi előrejelzések szerint a kőolajárak év végére ismét emelkedni fognak, ami a földgáz importárra is hatással lesz.